Jeremić: Radim samo u interesu Srbije

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Radim samo u interesu Srbije

Pratim domaću politiku, ali u narednih deset meseci nosim dres reprezentacije, predstavljam Srbiju na najvišoj mogućoj diplomatskoj poziciji za našu zemlju i nemam pravo da se određujem prema unutrašnjim političkim pitanjima. To bi bilo neprimereno za moju poziciju, rekao za RTS predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Dva meseca, koliko se nalazi u Njujorku obavljajući funkciju predsednika Generalne skupštine UN, bila su dovoljna da se bivši ministar spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Republike Srbije Vuk Jeremić navikne na nove obaveze i upozna diplomate iz gotovo svih država sveta.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Svi međunarodni procesi koji imaju dodira sa UN prolaze kroz Generalnu skupštinu, a samim tim i kroz kancelariju predsednika, a u toj kancelariji je danas predstavnik Srbije", rekao je Jeremić u emisiji Oko dodajući da je prostor međunarodnih odnosa veliki onoliko koliko želite da ga popunite i iskoristite šansu da učinite nešto u korist svoje države.

"Ima dosta stvari koje se tiču političkih interesa najmoćnijih igrača sveta, koje zavise od onoga ko predsedava Generalnoj skupštini, a time svako sa vama mora da razgovara. Onda i vi možete da otvarate teme koje vas zanimaju i to je najveća politička snaga koju mi trenutno imamo", objasnio je Jeremić.

Nijedan radni dan predsednika Generalne skupštine UN nije isti, a najteže je, kaže Jeremić, voditi računa o sukobljenim idejama i interesima država članica.

"Ujutru vam dođe budžet UN za sledeću godinu – to je mnogo milijardi dolara – razmatrate ga sa saradnicima, određujete koliko će sredstava otići za Kongo ili Haiti, kakva će biti izdavanja na Bliskom istoku. Po podne razgovarate sa stalnim članicama Saveta bezbednosti o pitanjima reforme, o rezoluciji koja treba da ide u Generalnu skupštinu a koja se tiče vređanja religija. A po tom pitanju postoje duboke podele u međunarodnoj zajednici", kaže predsednik Generalne skupštine.

Dok ceo svet čeka rezultate predsedničkih izbora u Americi, koji bi mogli da promene američku spoljnu politiku i odnose sa najmoćnijim državama, Vuk Jeremić tvrdi da to neće imati velikog uticaja na Srbiju. 

"Mislim da je pred nama vreme u kojem će biti teško izbeći političke uragane. Bez obzira na to ko večeras pobedi, pred svetom se nalazi izazovno vreme. Naravno da postoje nijanse između kandidata i razlike u geopolitičkim pitanjima, ali kada je reč o Srbiji neće biti velike razlike", smatra Jeremić i dodaje da će većih trvenja možda biti samo između velikih sila. 

Dobar prijem novih predstavnika srpske vlasti u međunarodnim krugovima Jeremića ne iznenađuje. Tvrdi da velike sile nemaju miljenike među političarima, već da im je dobar svako ko je na vlasti i ko može da ostvaruje njihove interese i sprovodi ono što je dogovoreno.

Jedinstven državni stav o Kosmetu 

Govoreći o rešavanju problema Kosova i Metohije, Vuk Jeremić smatra da to ne bi smelo da bude partijsko već pitanje u vezi sa kojim mora biti postignut jedinstven državni stav.

"Kao čovek koji dolazi iz redova opozicije, želim da toj opoziciji uputim apel da podrži politiku Vlade kada je reč o Kosovu. Kada je reč o važnim pitanjima, opozicija mora da prati Vladu jer je ona dobila podršku građana, ima većinu i odlučujući glas", rekao je bivši ministar spoljnih poslova.

Na primedbe da je trebalo da vrati poslanički mandat kada je odlazio u Njujork, Jeremić odgovara da je od strane građana Srbije izabran da ih predstavlja u parlamentu i da to namerava da radi kada se bude vratio za nešto manje od deset meseci.

"Mislim da parlament tada neće imati štete od iskustva koje budem doneo iz UN", rekao je Vuk Jeremić i dodao da će time u parlamentu biti ojačana i Demokratska stranka.

Vera u demokratske procese 

Na temu promena u Demokratskoj stranci, Jeremić nije želeo da razgovara navodeći da veruje u demokratske procese i promene koje donose boljitak, ali da smatra da to ovoga puta nije bio slučaj.

"Ja duboko verujem u demokratski proces i smatram da je uvek dobro za političku organizaciju da dođe do demokratske utakmice ljudi, ideja i vrednosti. Važno je za stranku da se postigne jedinstvo, ali to je moguće i nakon fer utakmice", rekao je Vuk Jeremić.

Funkcija koju obavlja ne dozvoljava mu, kaže, da komentariše odnose u unutrašnjoj politici države koju predstavlja u svetu.

"Pratim domaću politiku, ali u narednih deset meseci ja nosim dres reprezentacije, predstavljam Srbiju na najvišoj mogućoj diplomatskoj poziciji za našu zemlju i nemam pravo da se određujem prema unutrašnje političkim pitanjima. To bi bilo neprimereno za moju poziciju", rekao je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i dodao da planira tome da se posveti nakon povratka u Srbiju.  

"Moj prvi i primarni cilj jeste da nastavim posao koji sam započeo pre pet i po godina. Služio sam ovoj zemlji kao ministar i želim da nastavim da radim u svojoj zemlji. Ovo je epizoda u mom životu, ali imam ambicije da živim u svojoj zemlji. Dobio sam mandat da predstavim građane Srbije i nemam nameru da ih razočaram", zaključio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.