Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Pomeranje sednice Saveta bezbednosti povoljno po Srbiju

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je, po dolasku u Njujork, da pomeranje sednice Saveta bezbednosti, sa prvobitno planiranog 9. na 16. januar, predstavlja pozitivan razvoj situacije, pošto će članicama tog tela svetske organizacije biti na raspolaganju više vremena da prostudiraju srpski odgovor na izveštaj o Kosovu, koji su načinili generalni sekretar UN Ban Ki Mun i njegov specijalni izaslanik Joakim Riker.



"Dobro je što je sednica pomerena jer nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to daje više vremena da predstavimo naš izveštaj, upoznamo ih sa detaljima i lobiramo... Imamo opširan odgovor, jer smatramo da je izveštaj pun faktografskih netačnosti, te smo detaljno opisali gde sve mislimo da ne oslikava realnost", rekao je Jeremić agenciji Tanjug.

Jeremić, koji je kao i pred sednicu Saveta bezbednosti održanu 19. decembra doputovao u Njujork znatno ranije, kako bi 'pripremio' teren za najavljeni nastup, ovog puta, predsednika Srbije Borisa Tadića, istakao je da će glavna pažnja nove diplomatske inicijative Beograda biti usmerena ka pet novih nestalnih članica Saveta bezbednosti, koje su u sredu debitovale na sceni najmoćnijeg tela svetske organizacije.

"Sa stalnim članicama situacija je manje-više poznata, ali 10 nestalnih i, posebno, pet novih predstavljaju fokus naše pažnje. Upoznaću ih sa našim stavovima i predaću im odgovor na izveštaj šefa UNMIK-a Joakima Rikera", rekao je šef srpske diplomatije.

Osim sa ambasadorima članica Saveta bezbenosti, Jeremić će se sastati i sa zvaničnicima kancelarije generalnog sekretara UN.

Jeremić je, takođe, pozdravio jučerašnju izjavu predstavnice za medije generalnog sekretara UN Mišel Montras, koja je izjavila da bi kompromisno rešenje, postignuto pregovorima Beograda i Prištine bilo najbolje rešenje decenijske krize u južnoj srpskoj pokrajini, te da bi svako rešenje van okvira svetske organizacije 'predstavljalo udarac na međunarodni sistem'.

"Ohrabreni smo tom izjavom. Naprosto, sve većem broju članica postaje jasno da je problem složen i da nosi posledice, te da je opasno lomiti rešenje 'preko kolena'... Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, već ćemo nastaviti intenzivnu diplomatsku inicijativu pre, ali i posle sednice, jer ne očekujemo da je poslednja", rekao je Jeremić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.