Jeremić: Očekujemo pozitivnu odluku MSP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Očekujemo pozitivnu odluku MSP

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da očekuje da se Međunarodni sud pravde izjasni u korist Srbije kada je u pitanju nelegalno proglašena nezavisnost Kosova i istakao da je Evropska komisija zvanično ocenila da je Srbija tokom 2009. postigla najveći napredak na putu evropskih integracija od 5. oktobra 2000. godine.

Jeremić je u emisiji "Da možda ne" na RTS-u rekao i da pored toga što su evropske integracije politički prioritet Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbrana Kosova diplomatskim sredstvima ostaje ustavni prioritet naše zemlje.

Srpski ministar podsetio je da su neke od najuticajnijih zemalja sveta vršile pritisak na države koje nisu priznale Kosovo da to učine, ali i da je Srbija diplomatskim sredstvima postigla uspeh koji niko nije očekivao.

Implikacije

"Ne želim da kažem da je naša borba za Kosovo laka, niti da ona nema implikacije na odnose sa nekim državama u svetu, od kojih su neke članice EU", kazao je on.

Ali, uz sve komplikacije koje smo morali da prođemo - izborni proces, ekonomsku krizu i sve ostale probleme sa kojima se ova zemlja suočava - zvaničan stav i ocena Evropske komisije, koja je jedini merodavan institut za ocenu da li neko ide ili ne ide prema Evropi, jasno i glasno kazuju da Srbija nikada nije išla brže na putu evropskih integracija nego što je to bilo u 2009, rekao je Jeremić.

U polemici s Jeremićem, poslanik Liberalno-demokratske partije Vesna Pešić ocenila je da je spoljna politika Srbije neodređena i da se pitanje Kosova postavlja ispred evropskih integracija.

Pozitivni izveštaj

Jeremić je rekao i da su za to što "EU nikada u istoriji nije imala pozitivniji izveštaj o napretku Srbije", što pokazuje predstojeće ukidanje viza za zemlje EU, zaslužni svi državni organi, predsednik Boris Tadić, Mininistarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde i angažovanje potpredsednika vlade Božidara Đelića.

Ministar Jeremić je ponovio da su glavni spoljnopolitički prioriteti Srbije odbrana Kosova diplomatskim sredstvima, ubrzanje evropskih integracija i ostvarenje predvodničke uloge Srbije u regionu, ostvarene kroz saradnju sa celim svetom, sa osloncem na četiri tačke - Brisel, Moskvu, Vašington i Peking.

Hiseni: Priština spremna za raspravu u Sudu u Hagu

Privremeni ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da je Priština Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnela dve pisane izjave i da je spremna za početak javne rasprave o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova koja počinje 1. decembra.

Svoje argumente izneće Srbija, kao inicijator procesa, Kosovo koje brani svoj stav, a među učesnicima biće zemalja koje podržavaju ili se protive nezavisnosti Kosova.

U podnetim izjavama, kosovske institucije prvom izlažu "pravo Kosova da postane nezavisna i suverena država", a drugom nude "odgovor" na protivljenje Srbije i drugih zemalja koje smatraju da je proglašenje nezavisnosti bilo suprotno međunarodnom pravu. Argumente Kosova će pred sudom izneti britanski advokat Majkl Vud.

Sud ne mora da iznese svoj stav

U javnoj raspravi učestvovaće i Hiseni, koji je za Radio "Slobodna Evropa" izjavio da očekuje da Sud u optimalnom roku donese savetodavno mišljenje.

Dilema je, navodi Hiseni, da li će Sud "uopšte oceniti neophodnost donošenja stava" o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Moramo imati u vidu i da Sud ne mora da iznese svoj stav", rekao je Hiseni i dodao da je Kosovo dobro pripremljeno za raspravu i da Priština "veruje u nepristrasnost Suda".

Vlasti u Beogradu su izrazile očekivanje da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti odluku da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost, što bi onemogućilo dalje priznavanje nezavisnosti. Međunarodni sud pravde u Hagu donosi savetodavna mišljenja koja nisu obavezujuća, ali se smatra da mogu imati politički uticaj. Očekuje se da javna rasprava na početku procesa traje desetak dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.