Jeremić: Nema drugorazrednih Evropljana

Izvor: RTS, 11.Jun.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nema drugorazrednih Evropljana

Neprihvatljivo održavanje restrikcija za putovanja po Evropi, izjavio u Strazburu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić. Ne bi smeli da postoje Evropljani "drugog reda", koji ne mogu slobodno da putuju, poručio Jeremić ministrima Saveta Evrope.

Održavanje restrikcija za putovanja po Evropi je neprihvatljivo, izjavio je u Strazburu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i poručio da ne bi smeli da postoje Evropljani "drugog reda".

"Nije prihvatljivo pravljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razlike između onih koji su slobodni i onih koji su manje slobodni da putuju", poručio je Jeremić na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Srbija ispunila sve preduslove za viznu liberalizaciju i ocenio da će uklanjanje ove poslednje sankcije iz devedesetih godina građane Srbije približiti Evropi.

"To će doprineti i regionalnoj stabilnost i biti od koristi svim zemljama Saveta Evrope", naglasio je Jeremić i ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Ministar je potvrdio suštinsku posvećenost Srbije standardima, praksi i vrednostima Evrope i podsetio da je usvojen Nacionalni program integracije u EU, kao i da se u Beogradu intenzivno radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

"Skupština Srbije ratifikovala je 65 konvencija i protokola Saveta Evrope", dodao je Jeremić i najavio da će osam preostalih takođe biti ratifikovano u bliskoj budućnosti.

U Srbiji se, prema rečima Jeremića, uveliko radi na reformisanju celog sektora vladavine prava, dok su standardi ljudskih i manjinskih prava podignuti na najviši nivo.

Partnerstvo sa svim nacijama regiona

Jeremić je zahvalio Savetu Evrope na angažovanju u zaštiti i obnovi kulturnog nasleđa na Kosovu i poručio da je za Srbiju regionalna saradnja prvorazredni prioritet.

Govoreći o Kosovu, Jeremić je naglasio da bi sve zemlje trebalo da poštuju postupak koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde i da Sudu omoguće slobodno odlučivanje, bez političkih uplitanja.

"Kada Sud bude usvojio mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ponovo ćemo se baviti budućim statusom", rekao je Jeremić i istakao da će Srbija nastaviti da gradi partnerstvo sa svim nacijama regiona.

"Srbija je ušla u evropski srednji tok, naša demokratija je sigurna, naše društvo jača i naše vrednosti su utkane u zakone", rekao je Jeremić.

Jeremić je zahvalio generalnom sekretaru Saveta Evrope Teriju Dejvisu na posvećenosti, odlučnosti i viziji, citirajući njegove reči da su "političke deklaracije važne, ali da ih moraju pratiti akcije".

Nastavićemo da sarađujemo sa Savetom Evrope, posebno sa njegovom beogradskom kancelarijom, najavio je Jeremić i preneo rešenost vlasti Srbije da se odlučno obračunaju sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

"Da ne bude zabune, politička i institucionalna volja Srbije je snažna, odlučna i nepovratna", zaključio je Jeremić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema drugorazrednih Evropljana

Izvor: RTV Pink, 10.Jun.2009, 16:37

. . . Nema drugorazrednih Evropljana, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić u Strazburu i objasnio da je režim ograničene slobode kretanja i selektivnog prava na putovanje bez viza za jedan deo Eropljana, među kojima su i građani Srbije, neprihvatljiv. .

Nastavak na RTV Pink...

Jeremić: Što pre ukinuti vize

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jun.2009

STRAZBUR,10. juna 2009. (Beta / FoNet

Nastavak na NaDlanu.com...

Ključni ciljevi su EU i stabilan region

Izvor: Danas, 10.Jun.2009

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, pozvao je da se državljanima zemalja Zapadnog Balkana što pre ukinu vize za putovanja u EU i naglasio da je Srbija ispunila sve preduslove za to.

Nastavak na Danas...

Nismo Evropljani drugog reda

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2009

STRAZBUR - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je juče na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope da se državljanima zemalja Zapadnog Balkana što pre ukinu vize za putovanja u EU i naglasio da je Srbija ispunila sve preduslove za to. Skorim ukidanjem ostataka prevaziđenih ograničenja...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.