Jeremić: Nastavak snažne podrške Pekinga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nastavak snažne podrške Pekinga

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Šangaju razgovarao o Kosovu sa šefom kineske diplomatije Jang Điečom, posle čega je izjavio FoNetu da će Peking nastaviti da snažno podržava Srbiju u odbrani njene teritorijalne celovitosti."Imali smo iscrpne razgovore o Kosovu, sa ciljem sinhronizacije našeg nastupa u međunarodnoj areni, pre svega u Ujedinjenim nacijama, ali i u svim međunarodnim organizacijama gde bi secesionističke vlasti u Prištini mogle da pokušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ostvare članstvo, koje predstavlja privilegiju isključivo suverenih država", rekao je Jeremić.

Konstatujući da je Kina jedna od najuticajnijih zemalja današnjice, Jeremić je ocenio da je podrška Pekinga "od neprocenjivog značaja i predstavlja veliko ohrabrenje da nastavimo sa našim naporima".

Jeremić je izjavio da je sa Jangom razgovarao i o produbljivanju ekonomske saradnje, pre svega novim ulaganjima u stratešku infrastrukturu Srbije - transportnu i energetsku.

U vrlo skoroj budućnosti očekujemo i zvanično iniciranje novih projekata, najavio je on.

Možemo da budemo izuzetno zadovoljni činjenicom da se ni jedna druga država Balkana ne može pohvaliti ovakvom vrstom odnosa sa Kinom, iniciranom potpisivanjem Ugovora o strateškom partnerstvu između naše dve zemlje prilikom prošlogodišnje posete Pekingu predsednika Srbije Borisa Tadića, rekao je Jeremić.

Jeremić će u Šangajau prisustvovati svečanom otvaranju EXPO 2010, manifesticije proglašene za “najveći spektakl u istoriji sveta”, na kojoj će, uz još 191 državu, biti predstavljena i Srbija, a u okviru Sajma investicija i Vojvodina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Očekuje se da će Ekspo 2010 tokom šest meseci posetiti 70 miliona ljudi.

Kineske vlasti tvrde da su u Ekspo uložile 4,2 milijarde dolara – dvostruko više nego u Olimpijadu održanu u Pekingu pre dve godine, ali kineski mediji navode da realni troškovi iznose gotovo 58 milijardi dolara, pošto je organizovanje svetske izložbe zahtevalo i izgradnju novih puteva i linija metroa.

Najavljeno je da će otvaranju Ekspa prisustvovati ruski predsednik Dmitrij Medvedev, šef francuske države Nikola Sarkozi, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Kina se nada da će joj Ekspo pomoći da, kako u inostranstvu, tako i sopstvenom stanovništvu, potvrdi status svetske političke i ekonomske velesile.

Ekspo je, međutim, manifestacija čiji značaj već decenijama opada.

Prva svetska izložba je bila organizovana u Londonu sredinom 19. veka i bila je zamišljena kao predstavljanje najvećih naučnih i tehnoloških dostignuća. Pariz je dobio Ajfelov toranj zahvaljujući svetskoj izložbi, a na tim manifestacijama se čovečanstvo po prvi put upoznalo sa nizom izuma, od korneta za sladoled do televizije.

Mnogo godina kasnije je baš TV, a zatim i internet, omogućila celom svetu da gotovo u istom trenutku sazna za najnovija tehnička, naučna i kulturna dostignuća, pa su svetske izložbe dobile status “dinosaurusa” čije je vreme prošlo.

Ekspo u kanadskom Vankuveru je 1986. zabeležio gubitak od

33 miliona dolara, a Hanover je 15 godina kasnije gubitak organizatora podigao na 1,1 milijardu dolara.

Kina je, uprkos tome, odlučila da u Šangaju okupi “ceo svet” i predstavi oko 250 država, međunarodnih organizacija i multinacionalnih kompanija kao što su Koka Kola i Dženeral Motors. Najavljeno je da će na Ekspu 2010, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, biti prisutne 192 zemlje. Od svih država sa kojima Kina ima diplomatske odnose, biće odsutna samo Andora.

Šangaj je, tvrdi se, već sada postigao nemoguće – na istom mestu, međusobno udaljeni nekoliko desetina metara, nalaziće se paviljoni Sjedinjenih Američkih Država i dve zemlje koje Vašington proglašava za nuklearnu pretnju svetskom miru – Irana i Severne Koreje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.