Jeremić: Nasilje i mržnja mogu se prekinuti samo pomirenjem Srba i Albanaca

Izvor: Press, 29.Maj.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nasilje i mržnja mogu se prekinuti samo pomirenjem Srba i Albanaca

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je juče, na Trećem forumu alijanse civilizacija UN, da interkulturalni dijalog za Srbiju predstavlja prioritet i da je pomirenje jedini način da se razbije krug mržnje i nasilja koji pogađa ovaj region
- Kao multietnička i multikonfesionalna država, koja se nalazi u regionu koji se često opisuje kao raskršće kultura, vera i naroda, Srbija je sprovođenje svog nacionalnog akcionog plana za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << interkulturalni dijalog postavila kao prioritet - rekao je Jeremić obraćajući se učesnicima Foruma.
On je u tom kontekstu pomenuo nameru da se u Beogradu izgradi jedan od najvećih centara za izučavanje islamske kulture.
- Srbija snažno veruje i da je pomirenje jedini način da se prekine začarani krug mržnje i nasilja u našem delu sveta. To je razlog zbog kojeg se, na primer, predsednik Boris Tadić izvinio za sve zločine bivšeg režima počinjene tokom građanskih ratova i otputovao na obeležavanje 10-godišnjice masakra u Srebrenici. Iz istog razloga je i Narodna skupština u martu usvojila ključnu deklaraciju, prvu takve vrste, kojom se izražava saučešće i izvinjenje porodicama bošnjačkih žrtava - rekao je Jeremić.
Ministar je naglasio da put ka pomirenju u jugoistočnoj Evropi mora, takođe, proći i Kosovom, što jednostrano proglašenje nezavisnosti čini sve težim i težim.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.