Jeremić: Glavni cilj ulazak u EU sa KiM

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Glavni cilj ulazak u EU sa KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je glavni cilj Srbije ulazak u EU i da ni jedna članica Unije nije protiv njenog članstva.

"Prijem u EU je trenutno naš glavni cilj i Španija je jedan od naših najvećih branicala u tom procesu. Naši prijatelji iz Madrida mnogo nam pomažu i očekujemo da će aktuelno predsedništvo bloka podstaknuti našu aplikaciju u parlamentima svih 27 članica", rekao je Jeremić za španski list "Mundo".

Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je ocenio da su Srbija i celi zapadni Balkan od velikog geopolitičkog značaja za EU, koja bez Balkana ne može računati na sopstvenu stabilnost.

"Istina je da smo bili ’’bure baruta’’ Evrope. Upravo zbog toga je nužno da se uključimo u Evropsku uniju", istakao je Jeremić, koji smatra da jedino Brisel može "konačno ugasiti" stalno potencijalno žarište na Balkanu.

On je istakao da je ideja da je članstvo Srbije u EU moguće već 2014. godine "fantastična", ali da neće biti tako strašno ukoliko Beograd "sačeka još malo".

Jeremić je odbacio mogućnost da Srbija prihvati gubitak Kosova i Metohije da bi mogla ući u Uniju, podsećajući da je Kosmet deo Srbije i da deklaracija o jednostranom otcepljenju neće biti prihvaćena.

"Nikad nećemo prihvatiti kosovsku državu", rekao je Jeremić i dodao da će se Srbija isključivo boriti diplomatski za svoje stavove i da se nada da će biti stvoreni "uslovi za postizanje trajne stabilnosti".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.