Jeremić: Dubok trag Nesvrstanih

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Dubok trag Nesvrstanih

Srbija će nastaviti saradnju sa Pokretom nesvrstanih, izjavio Vuk Jeremić drugog dana sastanka Koordinacionog biroa tog pokreta u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik. Naša istorija u okviru Pokreta nesvrstanih ostavila je dubok trag na način na koji Srbija vodi spoljnu politiku, istakao šef srpske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da će Srbija nastaviti saradnju sa Pokretom nesvrstanih, jer snažno veruje da međunarodna stabilnost i napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne mogu biti učvršćeni bez uzimanja u obzir stavova većeg dela "globalne porodice nacija".

"To je naš izbor, kao male i miroljubive zemlje opredeljene da ima dostojanstvenu ulogu u svetu", rekao je Jeremić na ministarskom sastanku Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

Šef srpske diplomatije istakao je da je poštovanje osnovnih principa Povelje UN od suštinske važnosti u suočavanju sa mnogobrojnim izazovima.

"To moraju da prihvate sve države posvećene miru, socijalnoj pravdi i pravednom razvoju celog čovečanstva, bez obzira na to da li su članice Pokreta nesvrstanih ili ne", ukazao je Jeremić.

Podsećajući da je Srbija jedna od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih, Jeremić je naveo da je i jedina evropska zemlja sa dugom tradicijom angažovanja u razvijenom svetu, zasnovanom isključivo na nasleđu prijateljstva, solidarnosti i pomoći u antikolonijalnoj borbi.

"Naša istorija u okviru Pokreta nesvrstanih ostavila je posebno dubok trag na način na koji Srbija vodi spoljnu politiku", istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je podrška Srbije osnovnim principima Pokreta vidljiva i kroz način na koji je zemlja dosledno glasala po pitanju različitih tema koje su od značaja za taj pokret, uključujući palestinsko pitanje.

"Još jedan vid naše solidarnosti jeste i odluka da nastavimo da širimo program stipendiranja 'Svet u Srbiji' koji svake godine omogućava stotinama mladih iz zemalja Pokreta nesvrstanih da studiraju na Beogradskom univerzitetu", poručio je Jeremić.

Jeremić je obećao da će imati velikog poštovanja za vrednosti tog pokreta ako postane predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.