Jeremić: Argumenti na našoj strani

Izvor: RTS, 27.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Argumenti na našoj strani

Posle poziva EU da pošalje misiju u Srbiju kako bi se uverila da naša zemlja u potpunosti sarađuje sa Hagom, ministar Vuk Jeremić rekao je gostujući u Dnevniku 2 da su čvrsti argumenti na našoj strani.

Posle jučerašnjeg poziva ministra inostranih poslova Vuka Jeremića Evropskoj Uniji da pošalje misiju u Srbiju kako bi se uverila da naša zemlja u potpunosti sarađuje sa Hagom, iz Brisela poručuju da će o tome odlučivati već na sledećem sastanku u februaru.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Gostujući u Dnevniku 2 šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da nas očekuje težak posao da se postigne konsenzus, jer svih 27 zemalja moraju da se slože.

"Na našoj strani su čvrsti argumenti. Tako se dogodilo i u slučaju Hrvatske", rekao je Jeremić. Ministar je izrazio uverenje da će se i Srbiji izaći u susret.

Jeremić je istakao da Srbija nema šta da krije i da je to naš najjači argument.

"Neka dođu, neka se uvere, mi smo spremni da na transparentan način pokažemo ono šta činimo", kaže Jeremić.

"Naše je mišljenje da u potpunosti sarađujemo s Haškim tribunalom, i neka se EU u to i uveri", rekao je Jeremić i objasnio da cilj te misije nije da se zaobiđe Tribunal i izveštaj glavnog tužioca, već da se njegov izveštaj kompletira.

Ministar je rekao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Holandije Maksimom Ferhagenom i preneo mu mišljenje da bi glani tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc mogao i pre juna da dođe u Srbiju". Ferhagen je rekao da nema ništa protiv.

Misija EU bi mogla da doprinese da se šira i punija slika saradnje sa Hagom predstavi Briselu, kaže Jeremić.

Holandija nema negativan stav prema članstvu Srbije u EU, ona samo postavlja uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom.

"Naši napori će uroditi plodom u narednim nedeljama, mesecima", uveren je šef diplomatije.

Ministar Jeremić sutra putuje u Njujork, gde nastavlja sa diplomatskim aktivnostima. Najavio je razgovore u Generalnom sekretarijatu o implementaciji plana o šest tačaka, formiranju paravojnih Kosovskih bezbednosnih snaga i o predstojećoj sednici SB UN o stanju u Pokrajini. 

EU otvorena za predlog Srbije o misiji

Evropski komesar Oli Ren je najavio da će posetiti Beograd, 12. februara, kao i da će Evropska komisija uputiti u Srbiju ekspertske grupe koje će se baviti progresom ostvarenim u vezi s dijalogom o vizama, na osnovu čega će potom biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji.

Šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen, čija zemlja jedina u EU blokira odmrzvanje Prelaznog sporazuma sa Srbijom zahtevajući punu saradnju s Tribunalom, tj. hapšenje Ratka Mladića, prihvatio je poziv Jeremića da dođe u Srbiju. Istovremeno je ocenio da misija za utvrđivanje stepena saradnje Beograda s Haškim sudom neće doneti ništa novo jer je za njegovu zemlju od najveće važnosti Bramercovo mišljenje.

Prema njegovim rečima, Holandija će podržati evropske integracije Srbije čim budu ispunjeni određeni uslovi, a najbolji dokaz saradnje s Tribunalom bilo bi hapšenje Ratka Mladića.

Takođe je dodao da je Bramercova ocena saradnje Beograda s Hagom za Holandiju uvek dobrodošla, što znači i pre njegovog redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.