Jemen, taoci stradali

Izvor: RTS, 06.Dec.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen, taoci stradali

Pripadnici Al Kaide u Jemenu ubili su taoce, američkog fotoreportera i južnoafričkog učitelja u noći između petka i subote, tokom zajedničke spasilačke operacije američke i jemenske vojske.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je da su Luka Somersa i Pjera Korkija ubili teroristi jemenskog ogranka Al Kaide tokom pokušaja njihovog spasavanja, prenosi Beta.

Jemenske bezbednosne vlasti objavile su da su militanti nameravali da danas pogube Somersa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je pokrenulo zajedničku misiju.

"Al Kaida je obećala da će ubiti Somersa danas, tako da je pokušano njegovo spasavanje, ali nažalost ubili su taoca pre ili tokom napada", izjavio je šef jemenske nacionalne bezbednosti Ali al-Ahmadi.

Američki zvaničnik izjavio je da su pobunjenici pokušali da ubiju taoce tokom spasilačke operacije, ali da su ih samo ranili. Vojnici SAD su ih žive izvukli iz zgrade gde su bili zatočeni i avionom prevezli na ratni brod.

Lekari su tokom leta pokušali da im spasu živote, ali veruje se da je Korki preminuo u avionu, a Somers kasnije na brodu, rekao je neimenovani zvaničnik.

Spasilačka misija je počela u subotu pre zore, u južnoj provinciji Šabva, uporištu Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Prvo je bespilotnom letelicom ubijeno devet pobunjenika.

Jemenski ogranak Al Kaide je u četvrtak postavio video snimak na kojem preti da će ubiti fotoreportera ako SAD u roku od tri dana ne ispune njihove zahteve.

To je pokrenulo ovu akciju spasavanja Luka Somersa, koju je odobrio predsednik SAD Barak Obama, zato što su "postojale informacije" da je njegov život u neposrednoj opasnosti.

"Na osnovu procene i čim su dobijene pouzdane informacije i napravljen plan operacije, odobrio sam spasilačku misiju", rekao je Obama.  Posle neuspešne akcije, predsednik Obama u današnjoj izjavi naglašava da "Amerika neće štedeti napora niti vojnih, obaveštajnih i diplomatskih kapaciteta da vrati Amerikance kući bezbedno, ma gde se oni nalazili".

Somers je otet u Sani u septembru 2013. godine.  U saopštenju sekretara Pentagona zaduženog za medije Džona Kirbija u četvrtak je prvi put priznato da je i prošlog meseca pokušano spasavanje Somersa, ali da se ispostavilo da on nije bio na lokaciji gde je izvedena operacija.

U toj zajedničkoj akciji američke i jemenske vojske oslobođeno je osam zatočenika, ali su Somers i još petorica otetih premešteni na drugo mesto nekoliko dana ranije.

Korki je otet u gradu Taiz u maju 2013, sa svojom suprugom, koja je kasnije oslobođena. Humanitarna organizacija koja je pregovarala oslobađanje učitelja saopštila je da je on trebalo da bude oslobođen u nedelju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jemen: Taoci podlegli povredama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2014

Pripadnici Al Kaide u Jemenu ubili su taoce, američkog fotoreportera i južnoafričkog učitelja u noći između petka i subote, tokom zajedničke spasilačke operacije američke i jemenske vojske...Bivši američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je danas da su Luka Somersa i Pjera Korkija ubili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.