Jemen:Ubijeno četvoro demonstranata

Izvor: B92, 25.Mar.2015, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen:Ubijeno četvoro demonstranata

Vojnici okupljeni oko Huta, šiitske milicije u Jemenu, ubili su najmanje četiri demonstranta tokom protesta u gradu Taizu, saopštili su medicinski zvaničnici.

Stotine aktivista podiglo je protestni kamp u centru Taiza u nedelju pošto su Huti i vojne jedinice pridružene njihovim borcima zauzele taj grad, što je razgnevilo žitelje, ali naišlo na mali otpor vojske, preneo je Rojters.

Huti, šiitska muslimanska grupa koju podržava Iran, zauzela je prestonicu Jemena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sanu, u septembru i od tada nastoji da proširi svoj uticaj izvan prestonice, sukobljavajući se sa sunitskim plemenima i jemenskim ogrankom Al Kaide.

Jemenski predsednik Abd Rabu Mansur Hadi, bivši general koga Huti vide kao marionetu zalivskih monarhija i Zapada, pobegao je iz Sane u februaru, i pokušava da organizuje povratak iz baze u Adenu.

Grupa plemenskih pripadnika, članova milicija i vojnih jedinica lojalnih Hadiju, sprečava napredovanje Huta ka jugu, a sukobi su eskalirali ovog vikenda.

Najnovija dešavanja produbljuju konflikt u Jemenu, koji je prva borbena linija u naporima SAD da se suprotstave islamskim ekstremistima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.