Jemen: Ubijeno 7 u demonstracijama

Izvor: B92, 24.Dec.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: Ubijeno 7 u demonstracijama

Sana -- Bezbednosne snage i pristalice predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha ubile su sedam demonstranata na jugu glavnog grada Sane.

Policija se suprotstavila učesnicima protesta kako bi bili zaustavljeni u pokušaju da dođu do Salehove rezidencije.

Prema bolničkim izvorima i izjavama očevidaca, ubijeno je sedam protivnika Salehovog režima, a više desetina demonstranata je povređeno kada su bezbednosne snage ispalile suzavac i koristile vodene topove u obračunu s >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više hiljada ljudi koji traže da se Salehu sudi.

Demonstranti su uzvikivali "Bez imuniteta" ušavši u prestonicu tokom marša koji je počeo nekoliko dana ranije u gradu Taiz, 200 kilometara južno od Sane. Tokom demonstracija, prema rečima očevidaca, čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

Poruka demonstranata odnosi se na sporazum koji Salehu garantuje imunitet od krivičnog gonjenja zbog njegove uloge tokom višemesečnog nasilnog sloma demonstracija.

Sporazum čijem su postizanju posredovale susedne zemlje članice Saveta za zalivsku saradnju, postignut je sa ciljem da Saleh lakše preda vlast i da se izbegne građanski rat.

Prema sporazumu, Saleh je pristao da preda vlast svom zameniku, a privremena vlada će pripremiti zemlju za izbore na kojima će biti izabran njegov naslednik u februaru.

Ukoliko ode sa vlasti, Saleh će biti četvrti arapski lider koji je nakon masovnih protesta bio prinuđen da ode sa političke scene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.