Jelići, dva kilometra od struje

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelići, dva kilometra od struje

Pod jednim krovom u selu Crvsko na Pešteri živi sedmoro Jelića. Nikad nisu imali struju a i voda im nije blizu. Iako je do prve bandere manje od dva kilometra, do njih ne dopire novo doba. Ipak, bogati su jer su zdravi a potpuno srećni biće kad petrolejku zamene sijalicom i kad umesto dugogodišnjih obećanja konačno dobiju struju.

Do njih ne dopire novo doba. Pod jednim krovom sedam glava živi u mraku. Nikada u životu nisu imali struju. Ni voda im nije blizu. Upoznajte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porodicu Jelić iz pešterskog sela Crvsko. I oni žive u Srbiji.

Darko Jelić iz sela Crvsko svakog dana konjem dočekuje svoju decu iz škole. "Ne dolaze pre četiri. Moram konjem šta ću ", kaže Darko.

Do Jelića može samo terenskim vozilom ili na konju. Auto nemaju, pa bez kobile Doruše - nigde ne idu. Đake Miću i Miloša donekle dovezu kolima. Onda peške ili na Doruši do kuće. A kuća je bez struje.

"Život bez struje je bogami kao u pećini", kaže Tomislav Jelić i ističe da su deca dobro, ali da bi im rebalo stvoriti određene uslove. 

"Ako bi mogla ta struja ikako da dođe da se reši nešto jada", kažeTomislav.

Porodica živi samo od stočarstva. Kažu da su bogati, jer imaju šta da jedu. I na minusu i na plusu Svetlana veš pere na ruke, kuva uz sveću.

"Teško, nama mašine da se pere, nema struje, nema televizora, da đeca vide televizor, da znaju nešto da nauče," kaže Svetlana Jelić.

Najbolji u školi, najvredniji, ali i najstidljiviji je najstariji od četvorice braće je Mića. Nije hteo pred kamere. Zato je Miloš učio zadato.

"Kod lampe pišu, kod lampe čitaju ne može zgodno ni da nauči ni da napiše. Evo i komšija Milanko i on doskoro nije imao struju, sad da ga pitaš, svo bi ti bogatstvo i stoku i ovce dao, a struju ti ne bi dao", priča Darko Jelić.

O svojoj muci pričaju godinama. Isto toliko dobijaju obećanja nadležnih da će i njihov problem biti rešen.

Od Jelića i prve bandere i kuće sa strujom ima manje od dva kilometra. Da bi ovaj dom konačno bio osvetljen, a petrolejska lampa zamenjena sijalicom, potrebno je da se umesto dugogodišnjih obećanja, pređe na dela.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.