Jelen prva ministarka finansija u istoriji SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 19:25

Jelen prva ministarka finansija u istoriji SAD

Izbor Dženet Jelen za ministarku finansija potvrđen je ubedljivom većinom glasova u Senatu i ona će biti prva ministarka finansija u američkoj istoriji.

Odmah je započela saradnju sa Kongresom na paketu pomoći onima koji su pogođeni korona virusom, te razmatranjem američke politike sankcija i jačanja finansijske regulative, preneo je Glas Amerike.

Senat je glasao 84-15 za Dženet Jelen, a svi glasovi protiv došli su od republikanske stranke, čijih je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << senatora izrazilo zabrinutost zbog plana predsednika Džoa Bajdena o paketu pomoći onima koji su pogođenim pandemijom vrednom 1,9 bilion dolara, kao i planova koji se odnose na poreze i potrošnju.

Lider senatske većine Čak Šumer izjavio je da je Jelen drugi put ušla u istoriju, sedam godina nakon što je postala prva žena na čelu američkih Federalnih rezervi.

Ministarstvo finansija će nadzirati Bajdenove planove da pomogne u finansiranju tih inicijativa, podizanjem korporativne poreske stope na 28 odsto sa 21 odsto i povećanjem poreza za Amerikance koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje, dodao je Glas Amerike.

Republikanci su izrazili zabrinutost zbog troškova i povećanog zaduživanja i vratili se finansijskom konzervativizmu, nakon što su za vreme Trampovog mandata dozvolili povećanje deficita poreskim olakšicama iz 2017. i izdvajanjem skoro pet biliona dolara za pomoć onima koji su pogođeni korona virusom.

Jelen je prošle nedelje poručila senatorima da treba da povećaju minimalnu nadnicu i "naprave veliki gest" paketom pomoći, jer u protivnom rizikuju da dođe do još bolnije recesije kao posledica pandemije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.