Jeleče nastalo u školskoj klupi

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2019, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeleče nastalo u školskoj klupi

Od 2015. u malom gradu Fersmold, nedaleko od Osnabrika, gde živi oko 120 srpskih porodica, radi Kulturno-umetničko društvo Jeleče koje obuhvata tridesetak članova, dece i odraslih, a svi su igrači.

Ideja za osnivanje društva se rodila u jesen 2013. kada se Nataša Stanojević, pedagog, uključila u izbornu nastavu jedne osnovne škole i ponudila kao projekat "Srpsko kolo". Đaci su rado igrali, a kada je projekat završen troje dece iz porodice Mihajlović (Jefimija, Tijana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Lazar), su poželeli da nastave da igraju.

Tada su se udružile porodice Stanojević, Mihajlović, Živković, Vešović, Kolondžija, Protić, Zdravković, Plještašević, Pšibilak i Jolović i odlučile da osnuju kulturno-umetničko društvo.

- Gradske vlasti su pozdravile ovu vrstu našeg organizovanja i omogućile da u prostorijama Centra za mlade održavamo sastanke i probe ponedeljkom od 18.00 do 20.00 - ispričala nam je Nataša Stanojević.

- Ime smo odabrali sa željom da simbolizuje lepotu naše narodne nošnje zato se zovemo Jeleče - pojašnjava Aleksandra Mihajlović, majka troje dece.

Velika radost je zavladala među zemljacima. Okupljanja i probe su se nizali. Kolo se vilo, ali nedostajale su nošnje.

- Za prve nastupe nismo imali kvalitetne nošnje već smo sami šili. Ja sam vična, mada sam samouka, svako je dao svoj doprinos, bilo idejom ili nekim ukrasom, tako da smo se pripremili i za prve nastupe kako valja - kazuje Jelena Živković.

Sada svi imaju nošnje iz Šumadije i nošnje za Vlaške igre, koje su nabavili u otadžbini, a uskoro stižu nošnje iz Vranjskog polja.

Jeleče nastoji da očuva našu tradiciju i kulturu, a članovi se uključuju u raznovrsne manifestacije kako one koje su vezane za događaje u gradu u kome žive tako i širom Nemačke. Zato redovno nastupaju na gradskom festivalu u Fersmoldu, a prošle godine su na neki način otvorili Božićni bazar , jer su nastupili odmah posle govora gradonačelnika. Već su nastupali na proslavi crkvene slave za Đurđevdan u Osnabriku, a bili su učesnici i Svetosavskih akademija i Vidovdanske svečanosti, takođe u Osnabriku.

Pomoć dobrih ljudi

Članovi se sada pripremaju za folklorijadu u Vupertalu koja je zakazana za 1. jun. Koreografije im postavljaju, a često ih posećuju i podržavaju njihov rad, Blagoje Laketa iz Novog Sada i Trifko Laketa iz Diseldorfa. Jeleče ima i svoje sponzore među kojima je naročito istaknut Aleksandar Mrdović, koji ima agenciju za posredovanje.

Najmlađi članovi lepo igraju, recituju i glume

Osim folklorne postoji i dramska sekcija, a srpski jezik se s ljubavlju čuva. Kao promociju svog rada pred nemačkim sugrađanima društvo je uspelo da organizuje i jednu pozorišnu predstavu kada je gostovala glumica Mirjana Trebinjac iz dečjeg pozorišta iz Beograda. Za tu priliku preveli su tekst koji je za nemačku publiku bio titlovan.

Najmlađi jezgro društva

Najmlađi su puni energije i uvek redovni. Oni su jezgro društva. To su Jefimija, Tijana i Lazar Mihajlović, Anđelina Vešović, Miloš Protić, Marija i Nemanja Jolović, Nina Borisavljević, Vanesa Pšibilak i Ana Živković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.