Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jelašić ostaje guverner NBS"

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić ostaće na čelu te institucije, izjavila šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić.

Jelašić je za guvernera imenovan na sednici Skupštine Srbije 25. februara 2004. godine. Po Zakonu o NBS, mandat guvernera traje pet godina; međutim, Ustavni zakon o sprovođenju Ustava Srbije, između ostalog, predviđa da se na prvom zasedanju paralamenta, posle izbora vlade, izabere guverner centralne banke.

Tokom dogovora o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << formiranju vlade u javnosti su plasirane nezvanične informacije da Demokratska stranka želi mesto guvernera, ali je iz G17 plus više puta saopštavano da je ta funkcija nepolitička i da zato ne može biti predmet pregovora.

Jelašić je pre izbora za guvernera zamrznuo svoje članstvo u G17 plus pošto po Zakonu o NBS prvi čovek centralne banke mora da bude nestranačka ličnost.

U toj stranci je rečeno da je u pregovorima o vladi "bilo više bočnih nego direktnih pokušaja" da se funkcija guvernera ubaci u pregovore, ali da G17 plus uopšte nije želeo da razgovora o tom pitanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.