Jelašić: Oktobar ključan za Vladu

Izvor: B92, 03.Sep.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Oktobar ključan za Vladu

Beograd -- Radovan Jelašić, guverner NBS, ocenio da će oktobar biti mesec ključan za Srbiju - ili će biti sprovedene reforme obećane MMF-u ili će šansa biti prokockana.

Jelašić je u intervjuu "Blicu" ocenio da naredne nedelje treba iskoristiti za pripremu konkretnih planova kako će država da sprovede reformu celokupne državne administracije, ali i sektora zdravstva, obrazovanja, kao i javnih preduzeća na republičkom i lokalnom nivou.

"Svoj optimizam baziram >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nadi da će sledećih šest nedelja biti iskorišćeno da budu napravljeni konkretni planovi, pripreme konkretni zakoni, da imamo dogovor sa sindikatima, kao i da bude obezbeđena jedinstvena politička podrška u pogledu preciznog broja ljudi na koje će se odnositi smanjenje zaposlenih tokom predstojeće reforme. Ukoliko to sve učinimo i ukoliko sledećeg meseca predstavnicima MMF to i predstavimo, mislim da ćemo veoma lako proći", kazao je Jelašić.

Jelašić je dalje ocenio da će na kurs dinara, koji određuju ponuda i tražnja, pozitivno uticati dogovor sa MMF, poboljšanje uslova na međunarodnom finansijskom tržištu, strane investicije i slično.

"Od kraja februara NBS nije bila aktivna na međubankarskom deviznom tržištu, a od novca od MMF do sada nije potrošen nijedan evro", naveo je guverner.

Jelašić je, međutim, upozorio na veliki rizik u slučaju inflacije, zbog rasta regulisanih cena.

"Veliko pitanje je šta će biti sa cenama pod kontrolom države, na primer sa cenama grejanja u predstojećoj sezoni", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.