Izvor: B92, 22.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Neće se ponoviti 90-e

Beograd -- Građani ne treba da strahuju od strmoglavog pada dinara, ne može se ponoviti situacija s početka devedesetih, kaže guverner Narodne banke Radovan Jelašić.

On je za "Blic" podsetio da je početkom devedesetih centralna banka emitovala pare državi, ona trošila i dizala plate, inflacija rasla, pa se zbog velike količine domaće valute nezadrživo topila njena vrednost. Na pitanje da li i kako NBS može da uradi nešto da spreči dalje slabljenje srpske valute, guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jelašić je odgovorio da centralna banka to već čini.

"Svaki put kada prodamo devize na međubankarskom deviznom tržištu mi poništavamo određenu količinu dinara u opticaju i na taj način, povlačimo deo dinarske likvidnosti", rekao je Jelašić.

Dinar jači od ponedeljka

Dinar će, posle petodnevnog pada prema evru, od ponedeljka, ojačati za 0,57 odsto. Zvanični srednji kurs će biti 87,77 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Narodnoj banci ne pada na pamet da državi odobri kredit, a pošto mi nećemo emitovati dinare za potrošnju, pre ili kasnije pojaviće se oskudica dinara, rekao je guverner i dodao da ne postoji ni opasnost da će banke novac iz repo hartija povući u značajnijoj meri i pretvoriti ga u devize.

"Taj novac se, dakle, neće preliti na devizno tržište iz prostog razloga što ni bankama ne odgovara sadašnji kurs. Manje dinara opet znači da će, umesto pritiska na devizno tržište, morati da se prodaju devize da bi se došlo do dinara, što će pozitivno uticati kako na kurs, tako i na inflaciju. Ja ne mogu da kažem kada će doći do preokreta - za tri dana, nedelje ili tri meseca. Ali potpuno je sigurno da se ne može ponoviti situacija sa početka devedesetih", kazao je Jelašić.

NBS u ponedeljak će predstaviti "Izveštaj o inflaciji - novembar 2008", koji je Monetarni odbor usvojio 18. novembra, a prema tom izveštaju, ukupna inflacija do kraja godine trebalo bi da bude 9,7 odsto, piše Blic.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar se neće srozati

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 18:37

Građani ne treba da strahuju od strmoglavog pada dinara. Ne može se ponoviti situacija sa početka devedesetih, kada je centralna banka emitovala pare državi, ona trošila i dizala plate, inflacija rasla, te se zbog velike količine domaće valute nezadrživo topila njena vrednost, smatra guverner...

Nastavak na Blic...

Jelašić: Neće biti strmoglavog pada dinara

Izvor: RTS, 22.Nov.2008

Nema razloga za strah od "strmoglavog pada dinara", rekao guverner NBS Radovan Jelašić i dodao da Centralna banka neće državi odobriti kredit, tako da se ne može ponoviti situacija s početka devedesetih. .."Građani ne treba da strahuju od strmoglavog pada dinara", rekao je za "Blic" guverner NBS...

Nastavak na RTS...

Neće se ponoviti 90-e

Izvor: RTV Pink, 22.Nov.2008

Jelašić: Narodnoj banci ne pada na pamet da državi odobri kredit. . . Građani ne treba da strahuju od strmoglavog pada dinara, ne može se ponoviti situacija s početka devedesetih, kaže guverner Narodne banke Radovan Jelašić. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.