Jelašić: Kurs stabilan, ne fiksiran

Izvor: B92, 28.Jul.2009, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Kurs stabilan, ne fiksiran

Beograd -- Kurs dinara će ostati stabilan, što nikako ne znači i fiksiran, a NBS će stvarati uslove da devizno tržište normalno funkcioniše, kaže guverner Radovan Jelašić.

"Mogu samo da kažem da u NBS mirno spavamo' povodom predstojeće posete misije MMF, jer smo naše obaveze - poput nivoa deviznih rezervi, mera supervizije, stabilnosti bankarskog sektora - besprekorno ispunili", rekao je guverner Jelašić u intervjuu za "Večernje novosti".

"Kurs je slika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i prilika svega što se dešava u Srbiji i nadam se da predstavnici izvršne vlasti shvataju da, kada kritikuju kurs, kritikuju u stvari sami sebe zbog onoga što nisu uradili", rekao je guverner potvrdno odgovarajući na pitanje da li će kurs dinara ostati stabilan do kraja godine.

Na konstataciju da država svakog meseca ima manjak od devet milijardi dinara, koji, za sada, delimično pokriva emitovanjem hartija od vrednosti, Jelašić kaže da bi najbolje bilo da država nema dodatne potrebe za finansiranjem, a ako već ima povećani deficit, da je bolje da se zadužuje u zemlji, nego u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, veći budžetski deficit nameće potrebu dodatnog finansiranja, a u tom slučaju bolje je da se država zadužuje u dinarima, pošto su i njeni tekući prihodi isključivo u dinarima.

"Ukoliko neko misli da je jeftinije da se država zadužuje u evrima, uz kamatu od sedam ili osam odsto, nego u dinarima po 13 ili 14 odsto, neka se samo seti šta se dešavalo na međunarodnim finansijskim tržištima i kako sada debelo plaćamo "jeftina" zaduživanja u dolarima ili evrima iz ranijeg perioda. Dugoročno bi, naravno, najbolje bilo da država nema povećani deficit, pa bi se smanjila i potreba za dodatnim finansiranjem", rekao je guverner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.