Jelašić: Ima prostora za veće poreze

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Ima prostora za veće poreze

U okviru budžeta za 2010. godinu ima prostora da se promenom poreza povećaju prihodi države, poručio guverner Radovan Jelašić. Srbiji ne preti dužnička kriza ako se sprovedu obaveze iz dogovora sa MMF-om, poručio Jelašić.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila okvire budžeta za 2010. godinu u kojem ima prostora da se promenom poreskih propisa povećaju prihodi države.

Guverner >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jelašić ocenio je da je u vreme ekonomske krize potrebno da kompanije pokažu još veću odgovornost, kako prema svojim zaposlenima tako i prema društvu.

"Neodgovorno poslovanje određenih kompanija je otežalo ekonomsku krizu i zato je sada potrebna još veća drustvena odgovornost da bi se ta kriza lakše prebrodila", rekao je Jelašić u NBS na Godišnjoj skupštini Globalnog dogovora u Srbiji.

Globalni dogovor Ujedinjenih nacija je najmasovnije dobrovoljno udruženje kompanija, sa 5.300 članica u 130 zemalja, koje su se obavezale da će svoje poslovanje usladiti sa univerzalnim principima zaštite ljudskih i radnih prava, očuvanja životne sredine i borbe protiv korupcije.

U Srbiji Globalni dogovor postoji od decembra 2007. godine i trenutno ima 47 članica, među kojima su, pored NBS, i Grad Beograd, 27 kompanija, poslovna udruženja, nevladine organizacije i akademske institucije.

"Cifre u budžetu za iduću godinu su dogovorene, poznate su granice za potrošnju, subvencije i zaduživanja, ali MMF ne bi imao ništa protiv da se izmenom nekih poreskih stopa povećaju budžetski prihodi", rekao je Jelašić novinarima u NBS.

Guverener je dodao da je za sve mere koje bi imale uticaj na budžetske prihode i rashode, kao što su izmene poreza i raspodela subvencija, potreban politički kompromis.

Srbiji, prema njegovim rečima, ne preti dužnička kriza ako se sprovedu sve obaveze koje su preuzete dogovorom sa MMF-om u sklopu revizije tekućeg aranžamana vrednog 2,9 milijardi evra.

Taj dogovor, kako je objasnio, podrazumeva smanjenje javne potrošnje i izdataka iz budžeta za tekuću potrošnju, kao i dodatna sredstva za investicije.

Za devet meseci ove godine kapitalne investicije, kako je upozorio guverner, "drastično su smanjene" i zato je važno da se nova zaduživanja zemlje ne usmeravaju u potrošnju već u investiranje.

Predlog budžeta Srbije za 2010. godinu, prema najavama iz Vlade Srbije, trebalo bi da bude usvojen ove nedelje, kako bi ga Skupština usvojila do 21. decembra, kada će Bord direktora MMF-a odlučivati o izveštaju o reviziji kreditnog aranžmana sa Srbijom.

Budžetski prihodi u idućoj godini, kako je dogovoreno sa MMF-om, iznosiće 656 milijardi, rashodi 760,7 milijardi, a deficit će biti 104,7 milijarde dinara, odnosno manje od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.