Jeftiniji stanovi, uz subvenciju države, od 1. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji stanovi, uz subvenciju države, od 1. oktobra

BEOGRAD - Građani Srbije će od 1. oktobra ove godine moći da kupuju stanove uz subvenciju države i to na kredit do 100.000 evra sa rokom otplate do 30 godina, a pravo na uzimanje kredita imaće građani do 45 godina života, najavio je danas ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Uz napomenu da će vlada na sednici ove nedelje usvojiti novi program subvencija za stanogradnju, Dinkić je rekao da će se krediti odobravati samo za kupovinu novih stanova, stanova u izgradnji i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izgradnju kuća.

Dinkić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da će građani obezbeđivati najmanje pet odsto učešća za kredit, država će obezbediti beskamatni kredit za učešće od 20 odsto, a banke kreditiraju preostalih 75 odsto tog zajma.

Rok otplate kredita je maksimalno 30 godina, pri čemu će u prve tri i poslednjih pet godina otplata rata biti beskamatna, jer će Vlada Srbije subvencionisati kamatu u punom iznosu.

Dinkić je rekao da mesečna primanja korisnika kredita ili kompletnog domaćinstva moraju biti dva puta veća u odnosu na mesečnu ratu i dodao da kredit može tražiti onaj ko ima mesečna primanja do 120.000 dinara.

Stambeni krediti biće beskamatni za kupce sve do 31. oktobra 2.012 godine, što znači da će to pravo moći da iskoriste građani koji odmah u oktobru kupe novi stan, kazao je ministar i dodao da od novembra 2012. godine, pa u naradne 22 godine, korisnik će kredit plaćati poslovnoj banci sa kamatom između 4,9 i 5,9 odsto.

Ministar je objasnio da će u poslednjih pet godina otplate kredita građani vraćati beskamatni kredit državi za 20 odsto učešća i napomenuo da će korisnik, zahvaljujući tom vladinom programu subvencionisanja stambenih kredita, uštedeti oko 19 odsto ukupnog plaćanja kamata.

Što se tiče uslova odobravanja kredita, Dinkić je rekao da se stan koji se kupuje ne može izdavati do potpunog izmirenja kredita, a kupac mora biti prijavljen na adresi kupljenog stana.

Za subvencionisanje stambenih kredita u budžetu za 2009. godinu biće obezbeđeno oko 450 miliona dinara, i to iz sredstava Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.