Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji lekovi

BEOGRAD - Svi lekovi koji se izdaju na recept od danas su jeftiniji za 10 odsto i u državnim i u privatnim apotekama.

U nekoliko privatnih apoteka potvrđeno je da se od danas lekovi prodaju po nižim cenama i da će se primenjivati sa malim zakašnjenjem, jer je obaveštenje došlo tokom noći zbog čega je i popis rađen tokom noći.

Gađani koji su, recimo, do sada "kafetin" plaćali 46 dinara, od sada će moći da ga kupe za 43, antibiotik "sinacilin" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 500 miligrama koštao je 120 dinara, a sada se može kupiti za 113 dinara, cena antibiotika "palitreks" od 500 miligrama je bila 220, a sada iznosi 207 dinara.

Skuplje vakcine

Prema novim cenovnicima, poskupele su samo vakcine i serumi iz domaće proizvodnje, i domaći i strani derivati krvi, međutim, građani neće osetiti poskupljenje derivata krvi jer se oni nalaze na "pozitivnoj listi" i izdaju se o trošku osiguranja.

Sada je, na primer, cena humanog antirabijskog imunoglobulina udvostručena, a do sada je taj derivat krvi kod nas bio najjeftiniji, dok je proizvodnja bila skuplja nego u drugim zemljama zbog malog kapaciteta.

Ne važi za lek na recept

Prema rečima Vladana Ignjatovića iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, građani koji se danas upute u apoteku po lek ili koji terapiju dobijaju u dnevnim bolnicama, pojeftinjenje neće direktno osetiti. "Za one koji lek podižu uz recept, odnosno o trošku zdravstvenog osiguranja sve ostaje isto, jer je reč o medikamentima sa 'pozitivne liste', za koje će kao i do sada plaćati participaciju", kazao je on.

Lekovi sa takozvane pozitivne liste pojeftinili su na osnovu odluke Vlade Srbije, a na predlog Ministarstva trgovine.

Ta odluka je doneta 11. septambra, a dan kasnije je objavljena u "Službenom glasniku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lekovi su jeftiniji, ali ih neće biti

Izvor: Blic, 18.Sep.2008, 06:37

Svi lekovi domaće proizvodnje i iz uvoza od juče su jeftiniji za 10 odsto i u državnim i u privatnim apotekama, izjavila je Tanjugu direktorka Apotekarske ustanove Beograd Olivera Gordić...Cene lekova nivelisane su tokom prethodne noći u svim apotekama, tako da su građani već juče mogli da ih...

Nastavak na Blic...

Lekovi pojeftinili 10 odsto

Izvor: Kurir, 21.Sep.2008, 05:37

BEOGRAD - Svi lekovi koji se izdaju na recept od juče su jeftiniji za 10 odsto i u državnim i u privatnim apotekama. Direktorka Apotekarske ustanove Beograd Olivera Gordić rekla je da su cene nivelisane cele noći, tako da su građani juče lekove mogli da kupe po nižim cenama. U nekoliko privatnih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.