Jeftiniji dinarski krediti

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji dinarski krediti

Svi koji nameravaju da uzmu kredite sledeće godine, mogu da računaju na jeftinije dinarske pozajmice. One u evrima, pak, biće neznatno skuplje, procenjuju bankari. Iz Narodne banke najavljuju smanjenje osnovne kamatne stope i nižu inflaciju.

Iako je od početka godine Narodna banka u više navrata dala zeleno svetlo bankama da spuste kamate na dinarske kredite, to se nije dogodilo.

Takve pozajmice trebalo bi da se orijentišu prema osnovnoj kamati Narodne banke. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ona je od početka godine sa 17 snižena na 10 procenata.

"Uzimajući u obzir sve rizike, monetarni odbor NBS procenjuje da je verovatnije da će referentna kamatna stopa u narednom periodu biti snižena nego da se neće menjati", kaže Bojan Marković, viceguverner NBS.

Bankari kažu da su se sada stekli uslovi i da bi končano mogle pojeftiniti dinarske pozajmice. Kada je reč o onima u evrima, za klijente imaju jednu dobru i dve loše vesti.

"Zbog toga što će rizik Srbije za narednu godinu biti smanjen, i samim tim očekivanja analitičara i izvora koje banke povlače iz inostranstva će biti niže, doći će do povećanja evropske referentne kamatne stope, euribor, tako da će se te dve stvari negde poklopiti i očekujem blag rast od pola procentna poena", rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora "Erste banke".

Na visinu kamate, upozoravaju bankari, utiče i sve više onih koji ne mogu da vraćaju kredite. Trenutno, sa otplatom kasni skoro svaki 10. klijent.

"Ukoliko dođe do povećanja kašnjenja u plasmanima u 2010. godini, teško je očekivati da banke neće ugraditi to kašnjenje u svoju cenu", smatra Mirko Španović iz "Hipo Alpe Adria" banke.

Otplata će svakako biti lakša, ako je inflacija manja. Ove godine će biti oko 7,5 odsto, a do 2011. godine Narodna banka zacrtala je da bude sve niža. Koliko će to biti ostvarivo zavisi od cena koje kontroliše država.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.