Jeftinije do srpskog državljanstva

Izvor: RTS, 15.Mar.2012, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftinije do srpskog državljanstva

Vlada Srbije odlučila je da svi građani u regionu koji žele i imaju zakonsko pravo na državljanstvo Srbije to mogu da ostvare bez plaćanja administrtativnih taksi.

Vlada Srbije odlučila je da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave. Ti troškovi iznosili su i do 203 evra, u zavisnosti od pravnog osnova.

Odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije odnosi se na građane iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Mađarske i Albanije.

Direktor vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je Tanjugu da se vlada odlučila na taj korak zbog teške ekonomske situacije, ali i zbog toga što je prijem u državljanstvo interes Srbije. Odluka je doneta na današnjoj trelefonskoj sednici Vlade.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozdravio je odluku Vlade Srbije da oslobodi Srbe iz regiona takse za zahtev za dobijanje srpskog državljanstva, ali je ocenio da je potrebno liberalizovati proceduru za dobijanje državljanstva.

Na konferenciji za novinare u Demohrišćanskoj stranci Srbije (DHSS), Dodik je rekao da je danas prisustvovao sastanku predstavnika Srba u regionu u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića, na kojem je pokrenuta inicijativa da se liberalizuje procedura za dobijanje državljanstva Srbije.

"Danas smo dobili važnu odluku Vlade Srbije da se ukinu takse za dobijanje državljanstva Srbije i to je veoma važno, imajući u vidu socio-ekonomsko stanje i činjenicu da su to uglavnom višečlane porodice koje traže državljanstvo", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je dodao da između Srbije i BiH postoji sporazum o dvojnom državljanstvu, ali da su praksa i komplikovane procedure izazvali zastoj u dobijanju državljanstva.

"Nama je važno da svi u Republici Srpskoj koji žele i dobiju to državljanstvo", rekao je Dodik i dodao da je bilo reči i o saradnji na drugim poljima, kao i o mogućnostima da se Srbima iz regiona omogući lakši pristup obrazovnom sistemu Srbije.

Dodik je rekao da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju veoma važna činjenica i da ukupno poboljšava njen položaj, ali i položaj čitave srpske zajednice u regionu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.