Jednokratna pomoć i besplatan prevoz za niške komunalce

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednokratna pomoć i besplatan prevoz za niške komunalce

Veće grada Niša rešilo je da pomogne radnicima JKP "Gorica" koji već devet meseci ne primaju platu, pa je donelo odluku da svim zaposlenima u tom preduzeću posredstvom Centra za socijalni rad bude isplaćena jednokratna novčana pomoć od 30.000 dinara.

Veće je takođe odlučilo da zaposleni, njih 227, u naredna tri meseca ima besplatan gradski prevoz.

Problem zaostalih zarada i drugih dugova "Gorice", prema odluci gradskog rukovodstva, biće rešen dokapitalizacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u iznosu od 194 miliona dinara.

"Odluku o dokapitalizaciji mora da potvrdi i Skupština grada Niša. Na taj način stvorićemo pravni osnov za isplatu para "Gorici", rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

On je istakao da je grad na ime dokapitalizacije već uplatio ovom preduzeću 100 miliona dinara, a ukupna pomoć iz budžeta grada dostići će cifru od 320 miliona dinara.

"Pored svih tih para koje je grad obezbedio za 'Goricu' radnici su protestovali i spavali na groblju jer nisu imali para za prevoz do svojih kuća. Nisu ni mogli svojim porodicama jer im ne donose platu", rekao je Perišić.

Prema njegovim rečima osnovni problem "Gorice" je višak od 120 do 130 radnika.

"Rukovodstvo te firme nije ispoštovalo dogovor o smanjenju broja zaposlenih. Njihovi mesečni prihodi iznose 16 do 17 miliona dinara što nije dovoljno ni za zarade 160 radnika", kazao je Perišić.

Gradski većnik Miloš Banđur izjavio je da su radnici "Gorice" umnogome doprineli da ovo preduzeće zapadne u velike dugove podnošenjem tužbi za neisplaćene zarade i naknade za prevoz.

"Od 453 radnika koliko je ranije imalo ovo preduzeće njih 378 tužilo je sopstvenu firmu. Za proteklih godinu dana oni su podneli više od 6.000 tužbi", rekao je Banđur.

Rukovodstvo grada Niša apelovalo je na radnike "Gorice" da više ne tuže sopstveno preduzeće jer će najveći deo para koje grad bude izdvojio otići za sudske troškove i naknade izvršiteljima.

Radnici pogrebnog sektora "Gorice" juče su prekinuli protest pošto su dobili obećanje gradonačelnika da će uskoro dobiti zaostale zarade i jednokratnu pomoć.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.