Izvor: Politika, 09.Nov.2006, 13:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jedno pile - dva jela
Piletina je omiljena, a može se spremiti na raznolike načine
Piletina se često nađe na trpezi. Ali, ponekad nije loše probati i neki novi recept. Evo, na primer, kako se od jednog pileta može napraviti dobra supa i piletina u sosu sa belim lukom. Potrebno je: 2 kg mlade piletine, 3-4 krompira, 3 kašike pirinča, 1 limun, 3 čena belog luka, 1 šolja mleka, vegeta, biber, 1 kašika brašna.
Način pripreme: skuvati klasičnu pileću supu, pa skuvanu piletinu izvaditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na tanjir da se ohladi i odvojiti 1 šolju supe. U supu dodati krompir isečen na sitne kocke i pirinač u poslednjoj fazi kuvanja krompira. Dodati vegetu i biber. Kada se supa malo ohladi, nacediti pola limuna (ili ceo limun, ako volite kiselo).
Zatim u veći tiganj sipati malo ulja i zagrejati. Pile iseći na komade i ubaciti u ulje - treba da dobije rumenu boju sa svih strana. Skloniti sa ringle i ubaciti naseckan beli luk, promešati pa dodati odvađenu šolju supe i vratiti na ringlu, ali znatno smanjiti temperaturu. Brašno razmutiti u mleku bez grudvica, pa naliti preko piletine. Lagano mešati dok se ne napravi srednje gust sos. Skloniti i dodati biber i vegetu po ukusu.
Pileća krilca s medom se lako pripremaju. Pripremiti: 3 kašike meda, pileća krilca (po želji), 1 malu kutiju senfa, 1 kašiku vegete, 2 kašike soja sosa, 1 dl ulja. Sve sastojke, sem krilaca, sjediniti, pa u tu masu umakati pileća krilca i peći ih u tiganju bez ulja na tihoj vatri.
Piletina u belom vinu je veoma ukusna. Sastojci: 4 komada pilećih leđa (ulupati i posoliti), 200 grama pečuraka, 2 dl belog vina, 1 dl slatke pavlake, 100 grama butera.
Zagrejati maslac pa dodati piletinu isečenu na šnicle. Kada porumeni, dodati belo vino. Čim vino provri, dodati iseckane pečurke. Dinstati poklopljeno na umerenoj vatri 30-40 minuta. Ako vino uvri pre nego što pečurke budu gotove, dodati ga još malo. Oko 15 minuta pred kraj dodati pavlaku.
Možete pripremiti i piletinu u tortilji. Potrebno je: 2 lista tortilje, piletina, trapist, 4 koluta paradajza.
Ispeći 2 lista tortilje, zatim piletinu iseći na žilijen i poređati po jednoj tortilji, pa narendati trapist i preko poređati 4 koluta paradajza. Preklopiti drugom tortiljom i seći na četvrtine.
[objavljeno: 09.11.2006.]