Jedne doza Astrazeneke i Fajzera smanjuje rizik od smrti za 80 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 19:02

Jedne doza Astrazeneke i Fajzera smanjuje rizik od smrti za 80 odsto

U odnosu na nevakcinisane, osobe koje su primile jednu dozu vakcine AstraZeneka su 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda, dok ta cifra iznosi 44 odsto nakon jedne doze vakcine Fajzer/BioNtek, navodi se u studiji Instituta za javno zdravlje Engleske.

"U kombinaciji da zaštitom koju vakcine generalno pružaju protiv zaraze, to znači da zaštita od smrtnosti nakon jedne doze obe ove vakcine iznosi oko 80 odsto", navodi se u studiji, koju prenosi Rojters.

Takođe se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je zaštita vakcije Fajzer/BioNtek od fatalnog ishoda raste nakon druge doze sa 80 odsto na 97 odsto.

Institut za javno zdravlje Engleske saopštio je ove podatke na osnove studije o zaštiti od smrtnosti, koja je prva tog tipa sprovedena u realnim okolnostima.

Studijom su bili obuhvaćeni slučajevi u periodu od decembra do aprila i osobe koje su bile vakcinisane, ali su preminule u roku od 28 dana nakon pozitivnog testa.

EU isporučeno 50 miliona vakcina Astrazeneke planiranih za januar

Pedeset miliona vakcina kompanije AstraZeneka isporučeno je do sada zemljama članicama EU, što je količina koja je prvobitno bila planirana za isporuku do kraja januara ove godine, pokazuju najnoviji podaci EU o isporukama vakcina.

Česti prekidi u snabdevanju vakcinama AstraZeneke uticali su na dinamiku vakcinacije u EU i primorali organe EU da krajem aprila podignu tužbu i pokrenu sudski proces protiv britansko-švedske kompanije kako bi do sredine ove godine bile isporučene ugovorene količine, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Sredinom marta ova farmaceutska kompanija se obavezala da će do kraja aprila 2021. godine isporučiti EU 50,2 miliona doza, ali je isporučeno 47,6 miliona zaključno sa 30. aprilom, potvrdio je predstavnik AstraZeneke.

Prema inicijalnom ugovoru potpisanom između EU i AstraZeneke, kompanija se obavezala da u "razumnim okolnostima" isporuči 300 miliona doza do kraja juna, od kojih je oko 70 miliona doza trebalo da bude isporučeno do kraja januara.

U martu je iz ove farmaceutske kompanije saopšteno da postoje proizvodni problemi i izvozna ograničenja i da će zbog toga EU biti isporučeno svega 100 miliona doza do kraja juna ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Britanski naučnici: Nakon samo jedne doze Fajzer ili Astrazeneka vakcine zaštita od SMRTNOSTI JE 80%

Izvor: Blic, 10.Maj.2021

U odnosu na nevakcinisane, osobe koje su primile jednu dozu vakcine AstraZeneka su 55 odsto zaštićene od smrtnog ishoda, dok ta cifra iznosi 44 odsto nakon jedne doze vakcine Fajzer/BioNtek, navodi se u studiji Instituta za javno zdravlje Engleske.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.