Jednaka prava svima na Kosovu

Izvor: RTS, 10.Jun.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednaka prava svima na Kosovu

Rad na obezbeđivanju jednakih uslova i prava za sve nacionalne zajednice na KiM cilj posete Srbiji, rekao izvestilac Fon Sidov. Bogdanović: Nedostatak sigurnosti prepreka povratku raseljenih. Ljajić: Potrebno veće angažovanje međunarodne zajednice.

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Fon Sidov koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, istakao je da je cilj njegove posete Srbiji rad na obezbeđivanju jednakih uslova i prava za sve nacionalne zajednice na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Metohiji.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope izuzetno je zainteresovana za pomoć u otklanjanju problema sa kojima se susreću interno raseljena lica sa Kosova u Srbiji.

Na sastanku sa izvestiocem Saveta Evrope Bjornom fon Sidovim ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da od međunarodne zajednice očekuje intenzivniji rad na stvaranju uslova za povratak raseljenih sa Kosova.

Bogdanović je upoznao Fon Sidova sa uslovima života i kršenjima ljudskih prava srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Ministar je, kako se dodaje u saopštenju, posebno podvukao problem interno raseljenih lica sa Kosova i problem njihovog povratka, dodajući da je nedostatak sigurnosti i bezbednog okruženja osnovna prepreka pravom povratku.

Bogdanović je ukazao da "od međunarodne zajednice očekuje intenzivniji rad na stvaranju uslova za povratak i poštovanje ljudskih prava i sloboda, pre svega prava na život, prava na slobodu i sigurnost kretanja, prava na rad i prava na zaštitu imovine".

Ministar za KiM je rekao i da je sprečavanje ulaska zvaničnika Vlade Srbije na Kosovo "veoma nepovoljan signal" koji šalje "izuzetno lošu i obeshrabrujuću" poruku povratnicima.

Sidov je razgovarao sa članovima skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, koji su ga  upoznali sa teškim položajem srpskog i drugog nealbanskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini.

Veće angažovanje međunarodne zajednice

Sidov je, u razgovoru sa ministrom Rasimom Ljajićem, naglasio da je cilj njegove posete Beogradu angažovanje na obezbeđivanju jednakih prava svim zajednicama na Kosovu.

Ljajić je ukazao da je proces povratka interno raseljenih sa Kosova potpuno zapostavljen zbog nespremnosti albanske zajednice i privremenih kosovskih institucija da taj proces podrže i zbog nezainteresovanosti međunarodne zajednice za taj problem.

Zbog toga je, smatra Ljajić, neophodno veće angažovanje međunarodne zajednice u rešavanju problema interno raseljenih u Srbiji.

Ljajić je ponovio da je zatvaranje kolektivnih centara, uz povratak interno raseljenih na Kosovo i Metohiju ili njihovu lokalnu integraciju, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Fon Sidov je razgovarao sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović o aktuelnoj situaciji na Kosovu i važnosti poštovanja ljudskih prava svih stanovnika, kao i o rešavanju pitanja statusa raseljenih sa Kosova.

Predsednica Skupštine je istakla da je o najvećeg značaja da se Parlamentarnoj skupštini istinski predstavi situacija na Kosovu, saopšteno je iz parlamenta.

"S obzirom na to da je pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova izmešteno iz političkog domena, u domen međunarodnog prava, odlukom Generalne skupštine UN, predsednica je ocenila da je neutralan stav o ovom pitanju jedino moguć do odluke Međunarodnog suda".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.