Izvor: Southeast European Times, 07.Dec.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna osoba poginula u demonstracijama u jugoistočnoj Turskoj

07/12/2009

ANKARA, Turska -- Jedna osoba je poginula u pucnjavi tokom demonstracija održanih u nedelju (6. decembra) u Dijarbakiru organizovanih u znak podrške lideru Kurdistanske radničke partije (PKK) Abdulahu Odžalanu koji se nalazi u zatvoru. Taj student je ubijen u kampusu Univerziteta Didžle, ali okolnosti njegove smrti nisu poznate. Više hiljada demonstranata bacalo je kamenice i molotovljeve koktele na sedište vladajuće Partije pravde i razvoja u tom gradu na jugoistoku >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemlje, pre nego što je policija upotrebila suzavac da ih rastera. Najmanje jedan policajac je povređen u sukobima u kojima je uhapšeno 113 osoba. Skupovi podrške Odžalanu takođe su održani u susednim gradovima Siirt, Mardinz, Batman i Hakari, u sklopu tekućih nastojanja pristalica u znak protesta zbog uslova u kojima on izdržava doživotnu kaznu.

U međuvremenu, turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara ne planira da uputi još trupa u Avganistan. "Turska je već učinila što je mogla povećavši svoj vojni kontingent tamo sa na 1.750 sa otprilike 700, a da to nije traženo od nje", rekao je Erdogan u nedelju. On odlazi u Vašington na razgovore sa američkim predsednikom Barakom Obamom koji je najavio prošle nedelje da planira da pošalje još 30.000 vojnika u Avganistan. (Hurijet, novinska agencija Anadolu, Milijet - 07/12/09; AP, Rojters - 06/12/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.