Jedinstveno oko problema na Sandžaku

Izvor: RTS, 24.Jul.2009, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveno oko problema na Sandžaku

Vuk Jeremić, posle sastanka sa Ahmetom Davutogluom, rekao da je Sandžak prioritet i za Srbiju i za Tursku. Ministri Ljajić i Ugljanin ocenili današnji sastanak kao "politički dogovor sa ekonomskim razlozima" navodeći da "Sandžak i Bošnjaci predstavljaju most prijateljstva Srbije i Turske".

Posle jednočasovnih razgovora sa turskim kolegom Ahmetom Davutogluom u Novom Pazaru, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da postignuto jedinstveno gledanje na probleme koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postoje u Sandžaku.

Jeremić je nagalasio da je ovo "značajan dan" pošto su se ministri dve zemlje prvi put sastali u Sandžaku, i ukazao da je Sandžak prioritet i za Srbiju i za Tursku.

Ministar Jeremić je rekao i da je sada trenutak koji može na istorijski način da doprinese relaksaciji sveukupnih odnosa između srpskog i bošnjačkog nacionalnog korpusa na Balkanu.

"Mi smo prošli kroz teško vreme i naša budućnost mora da bude zajednička, jer je i naša prošlost bila zajednička", rekao je Jeremić odgovarajući na novinarsko pitanje da li današnji skup u Novom Pazaru može da doprinese boljim odnosima Bošnjaka i Srba na prostoru Balkana.

"Mislim da smo pokazali da možemo da budemo prijatelji i da radimo zajedno strateški na ostvarenju zajedničkih ciljeva i interesa, i smatram da nema nikakve razlike u gledanjima na to šta je naš krajnji zajednički interes", rekao je Jeremić.

Politički dogovor sa ekonomskim razlozima

Lideri dveju najvećih bošnjačkih političkih partija, Sandžačke demokratske partije  i koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, rekli su da je sastanak sa dvojicom šefova diplomatija bio "politički dogovor sa ekonomskim razlozima".

Turski šef diplomatije i trojica srpskih ministara razgovarali su u hotelu "Tadž", a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek.

Dvojica ministara su se na ovom dogovoru obavezali da će, kao lideri dve najuticajnije bošnjačke političke opcije, obezbediti stabilnu političku klimu za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata od intersa za Sandžak, Srbiju i region.

"Sandžak i Bošnjaci predstavljaju most prijateljstva Srbije i Turske", ocenili su ministri Ljajić i Ugljanin i pozvali turske firme da ulažu u Srbiju.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefovima diplomatija Turske i Srbije, ministri su rekli da je njihova obaveza da obezbede političku stabilnost Sandžaka.

Ljajić je pozvao turske kompanije da se uključe u procese privatizacije ovdašnjih društvenih preduzeća. Ministar Ugljanin je rekao da današnji sastanak predstavlja poruku spremnosti svih za stvaranje pozitivne političke klime za bolju i dugoročnu saradnju Srbije i Turske.

Ministri Jeremić i Davutoglu su, posle sastanka, obišli novopazarsku Gradsku tvrđavu i Hamam a kasnije danas će obići i manastir Sopoćane, čime će njihova poseta Novom Pazaru biti završena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.