Izvor: Blic, 07.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvena šestosedna žičara u Srbiji

Nova savremena šestosedna žičara, jedinstvena u Srbiji, koja ima kapacitet 3.000 skijaša na sat, dužine staze oko 1,5 kilometara, biće otvorena 11. januara na skijaškom centru Tornik na Zlatiboru, izjavio je Tanjugu predstavnik Turističke organizacije Zlatibora Darko Djurović.



On je ukazao da su za žičaru vezane tri staze - teška, srednja i laka, tako da svi skijaši, kako profesionalci, tako i amateri i rekreativci mogu da dođu da se skijaju s tim što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće čekati u dugim redovima, kao u drugim turističkim ski centrima, nego će moći brzo da dođu od starta do vrha i ponovo se spuštaju.

Žičara počinje iznad sela Ribnica, na nadmorskoj visini od 1.111 metara i vodi do vrha Tornik, na visini od 1.485 metara, a skijaši će se prema vrhu kretati brzinom od pet metara u sekundi.

Izgradnja žičare finansirana je u potpunosti sredstvima uz buddzeta Srbije, a opremu vrednu 3,4 miliona evra isporučila je francuska firma "Pomagalski" , dok je građevinske radove obavilo preduzeće "Amiga" iz Kraljeva.

Puštanjem u rad te žicacre, biće završaena prva faza obnove skijališta koje je uništeno 1999. godine, tokom NATO bombardovanja.

U toku ove godine planirano je da Tornik dobije i sistem za proizvodnju veštačkog snega.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.