Jedan upravnik vodi 28 stečajnih postupaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan upravnik vodi 28 stečajnih postupaka

BEOGRAD -

Podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, pokazuju da šest stečajnih upravnika vodi ukupno 119 stečajnih postupka.

Privredni sud u Kraljevu dodelio je jednom stečajnom upravniku vođenje 22 stečajna postupka, a sud u Čačku je istom upravniku dodelio još šest stečajnih postupaka. Reč je o stečajnom upravniku Petru Vuloviću, koji vodi ukupno 28 stečajeva, od čega se 16 postupaka odnosi na automatske stečajeve.

Blizu "rekorda" je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još jedan stečajni upravnik koji vodi 24 postupka, jedan upravnik vodi 18, jedan 17 postupaka i po dvoje ima u svojoj nadležnosti 16 stečajeva, izjavio je danas direktor Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Siniša Kukić.

Kukić je naglasio i da je najviša naknada koju je jedan stečajni upravnik dobio na ime vođenja jednog stečajnog postupka isplaćena 2009. godine u iznosu od 43 miliona dinara. Privredni sud u Sremskoj Mitrovici odobrio je isplatu te naknade.

On je podvukao i da o tome koliko će stečajeva voditi jedan stečajni upravnik ne odlučuje Agencija, već Privredni sud, koji mora da imenuje stečajnog upravnika sa svoje teritorijalne nadležnosti.

Kako je Kukić objasnio u razgovoru sa novinarima, bez obzira na veliki broj stečajeva koje vodi jedan stečajni upravnik, prilikom ocene rada tih upravnika treba uzeti u obzir kvalitet a ne kvantitet.

Za godinu dana oduzeto četiri licenci

Takođe, napomenuo je, da bez obzira na broj stečajnih postupaka koje vodi jedan upravnik, nije nužno da bude primedbi strana u postupku, na primer, poverilaca.

U slučaju nepravilnosti Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ima mogućnost da tek post festum utvrđuje odgovornost, a ne u toku samog tog postupka u kome je utvrđena određena nepravilnost, naglasio je Kukić.

Direktor Agencije je istakao da je za proteklih godinu i po dana, koliko radi disciplinsko veće pri Agenciji, (uvedeno poslednjim izmenama zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika) oduzeto ukupno četiri licence upravnicima.

Agencija može da izrekne opomene, javne opomene, novčane kazne (najviši iznos je milion dinara) i oduzme licence, a najviša izrečena novčana kazna je 800.000 dinara.

Po zakonu: Stečajni upravnik angažuje pomoćnike i s njima deli zaradu

Na pitanje novinara, kako je fizički moguće da jedan stečajni upravnik odradi toliki posao, a da pritom ne napravi neku grešku, naročito imajući u vidu složenost svakog stečajnog postupka, u Agenciji objašnjavaju da zakon omogućava stečajnom upravniku da angažuje lica različitih zanimanja koja će mu pomoći u vođenju postupka, ali koja isplaćuje iz svoje nagrade, odnosno naknade.

Kada je reč o angažovanju ovih lica objašnjeno je da stečajni upravnik može da sa njima zaključi ugovor o delu, što takođe odobrava sud, a naknada se tada isplaćuje iz stečajne mase.

Zamenica direktora Agencije Dragana Smiljević navela je da je u proteklih godinu i po dana pokrenuto 60 disciplinskih postupaka protiv stečajnih upravnika, da je u svakom rešenom predmetu utvrđena nepravilnost, da je svima izrečena mera, od čega je bilo i 19 novčanih kazni.

Najčešće utvrđene nepravilnosti su oštećenje stečajne mase kroz isplatu neopravdano visokih novčanih naknada, neobaveštavanje banaka o pokrenutom stečaju, kako bi se blokirali računi preduzeća, a bilo je i ekstremnih slučajeva naturalnog namirenja poverilaca.

Tako je, na primer, stečajni upravnik tekstilnog preduzeća "Stem" poverioce namirio tako što im je delio pantalone i majice.

U Srbiji je trenutno aktivan 281 stečajni upravnik, a od tog broja 16 njih ne vodi nijedan stečajni postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.