Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan svedok u slučaju Lekaj

Beograd -- Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu nije saslušalo svedoke u procesu protiv Antona Lekaja osumljičenog za ratne zločine.

Na početku današnjeg ročišta, sudija Miroslav Alimpić rekao je da je šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen dozvolio saslušanje samo svedoka odbrane. Članovi sudskog veća iz Beograda Miroslav Alimpić i Dragoljub Stanković odbili su da prisustvuju tom saslušanju i ocenili da se radi o političkom potezu i direktnom mešanju izvršne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasti u sudsku.

Pretpostavlja se da za ovo postoje dva razloga: da je Petersen time želeo da pokaže da je pitanje državnosti Kosova već rešeno, ili da istakne svoje lično prijateljstvo za haškim optuženikom Ramušem Haradinajem, koji je, uz Lekaja, osumnjičen za saučesništvo u zločinu u hotelu Paštrk u svojstvu tadašnjeg komandanta OVK.

Portparol tužilaštva za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić rekao je za B92 da se slaže da je u pitanju politička odluka Petersena, ali i da to nije jedini razlog. "Zabrinjava iz drugog razloga, zbog toga što su političke igre mnogo jače od sudskog procesa. Očigledno da su pravosudni organi žrtva tih političkih igara. Mislim da je to štetno za ovaj postupak, da je to loša poruka, i mislim da je to, što je najvažnije, jedan vid prekida saradnje između nas i pravosuđa UMNIK-a", rekao je Vukčević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.