Jazak slavio dunju

Izvor: Politika, 23.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jazak slavio dunju

Jazak – Po hladnom vremenu, uz udare košave, u Jasku, mestu kod Iriga, održana je tradicionalna manifestacija "Jesen stigla, dunje zrele, kukuruzi već obrani". Selo na okupu, gosti stigli, duvaju u šake, a domaćini spremili vruću rakiju, da se zagreju. Dunje su ove godine dobro rodile, pa je red da se to proslavi.

Iznele Sremice slatko od dunja, pripremile torte, ali nagrade ove jeseni "utekoše" iz Srema. Najbolju tortu, prema mišljenju žirija, spremili su majstori valjevske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << firme "Seoski turizam Medvednik". Ni titula za najbolje slatko od dunja nije ostala u Jasku – pripala je Senki Ležakov iz Vrdnika. Obraz domaćinima osvetlale su Mira Jeftić, koja je umesila najlepšu pogaču, i Danka Čapur, čiji su slatki kolači bili najbolji. Za najukusnije slane kolače proglašeni su oni koje su spravile vešte ruke domaćica iz Aktiva žena Vrdnika, dok je Aktiv žena iz Šida trijumfovao u kategoriji aranžmana od kukuruzne komušine.

Nadmetala su se i deca, u brzom jedenju jabuka i ispijanju sokova, jazački šahisti su priredili turnir, sremski slikari organizovali drugu slikarsku koloniju, igralo se, pevalo, veselilo do kasno u noć i nikome nije smetalo što košava brije.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.