Javnost ne mora da zna, hoću ja da znam...

Izvor: B92, 14.Sep.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Javnost ne mora da zna, hoću ja da znam..."

Ni tačno pola godine od pada helikoptera nema konačne istine. Iz Tužilaštva poručuju da još ne znaju kada će postupak u tom predmetu biti okončan.

Osim toga, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković ne žele da otkriju da li je u vojsci iko odgovarao zbog te tragedije.

Helikopter je pao 13. marta, a to što do 14. septembra u vojsci nije pao niko od odgovornih, Šefku Ljajić ne brine toliko, koliko je brine istina koje još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema.

Supruga Dževada Ljajića, anesteziologa koji je bio član lekarskog tima u helikopteru, čula se s mužem sat pre rušenja letelice i od tada čeka poziv u kojem će čuti odgovore na pitanja kako i zašto.

“Ima par ljudi iz vojske koji su tu da pitaju za decu i pomoć, ali ne govore ništa za pad. Tražim istinu, ne mora javnost da zna, ali hoću da dobijem izveštaj. Nemam ni obdukcioni nalaz, hoću te informacije”, navodi Šefka Ljajić.

Šefka kaže da joj ceo Novi Pazar pomaže, da joj lekarske komore uplaćuju mesečne dohotke, ali i da joj vlasnik zgrade u kojoj živi iz njoj nepoznatih razloga pravi probleme, zbog čega je prinuđena da rešenje stambenog pitanja za sebe i dva sina traži na sudu.

I njoj je poznat zaključak da je bilo nesporazuma u komunikaciji i propusta u lancu komandovanja prilikom pada helikoptera.

Ministar i general prisustvovali su obeležavanju Dana vojne policije, ali pitanje da li su u redovima pod njihovom nadležnošću prepoznati odgovorni za pad letelice opet je bilo nemoguće postaviti.

Čeka se tužilaštvo, koje još analizira izveštaj vojne komisije. Na naše pitanje kada će javnost saznati rezultat istrage stigao je pisani odgovor.

“Poštovani, obaveštavamo Vas da je u vezi sa padom helikoptera još uvek u toku pretkrivični postupak i ne možemo tačno opredeliti kada će on biti završen, pa samim tim ni kada će tužilastvo doneti odluku u predmetu. S postovanjem, VJT Beograd”, navodi se u odgovoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.