Javnost još čeka detalje o hapšenjima u Crnoj Gori

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnost još čeka detalje o hapšenjima u Crnoj Gori

Srpske vlasti i dalje se ne izjašnjavaju o hapšenju 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i napade na institucije Crne Gore. Umesto za danas najavljenih detalja, stigla najava o sutrašnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Već punih sedam dana čeka se odgovor srpskih vlasti u vezi sa istragom koja se u Crnoj Gori vodi povodom optužbi za navodni pokušaj državnog udara i hapšenje grupe državljana Srbije koji se za to sumnjiče.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Aleksandar Vučić najavio je da će danas srpska javnost biti upoznata sa detaljima do kojih su došli srpski nadležni organi. Međutim o tome danas ni reči.

Dok crngorski premijer Milo Đukanović tvrdi da je deo priprema grupe osumnjičene za terorizam i napade na crnogorske institucije obavljen na teritoriji Srbije, tamošnji mediji pišu da iza njih stoje vrhunski profesionalci i ponovo objavljuju navodne transkripte telefonskih razgovora osumnjičenih.

Premijer Vučić juče je rekao da je Srbija došla do nekih saznanja, do kojih ni Crna Gora nije došla. Kakve podatke srpska strana ima, javnost i dalje ne zna.

Umesto danas najavljene konferenicije za novinare, od minstra policije Nebojše Stefanovića stiže potvrda da je premijer za sutra sazvao sednicu Biroa za koorninacjiu službi bezbednosti.

“Na sednici će biti reči o mogućoj umešanosti državljana Srbije u nedavna dešavanja u Crnoj Gori, zatim o delovanju stranih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i zaštiti nacionalnog suvereniteta. Očekujem da će brzo i pravovremeno reagovanje svih službi bezbednosti, kao i do sada, dati rezultate, a premijeru ćemo izneti sve važne informacije do kojih smo došli u prethodnih nekoliko nedelja”, naveo je Stefanović.

U međuvremenu, oglasio se i vicepremijer Crne Gore Duško Marković, koji je rekao da službe dveju zemalja intenzivno razmenjuju informacije.

"Na tom nivou informacija i u toj fazi nije bilo razloga za saradnju sa bilo kim drugim. Zato to nije odraz nepoverenja prema organima Srbije. Ništa ne ukazuje da su vlasti Srbije imale bilo kakvu dodirnu tačku sa tim slučajem", poručio je Marković.

Novinar Srđan Škoro kaže da je nejasno zbog čega se na objavljivanje detalja istrage čeka više od nedelju dana i da cela situacija podseća na zamajavanje javnosti.

“Sama optužba i sam čin je potpuno besmislen sam po sebi, osmi ako nije postojao neki dil i neki dogovor da se tako nešto napravi ili da se tigne tenzija što je očigledno da se dogodilo u Crnoj Gori, a Srbija onda ćuti, jer je nemoguće da ni jedna, ni druga obeveštajna služba, da ni jedna, ni druga vlast, ne zna baš toliko šta se dešava”, ocenjuje Škoro.

S druge strane Vuk Drašković ocenjuje da su srpski državljani koji su uhapšeni u Crnoj Gori pokušali teroristički udar na crnogorsku vladu, i dodaje da iza toga stoje palarelene strukture države Srbije.

“Rukopis je isti. Kad su pucali na mene u Budvi 2000. zatrpali su Srbiju lažima da sam ja pucao na sebe, sad su zartrpali Srbiju lažima da je Milo Đukanović našao teroriste po Srbiji, on ih pronašao, on ih uvežbavao da napadnu Crnu Goru”, tvrdi Drašković.

Grupa od 20 državljana Srbije uhapšena je u noći uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zbog sumnje da je pripremala napad na institucije te zemlje i otmicu premijera Mila Đukanovića tokom izbornog dana. Kao organizator grupe označen je bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Detalji o hapšenjima u Crnoj Gori ipak u ponedeljak

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016

Srpske vlasti i dalje se ne izjašnjavaju o hapšenju 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i napade na institucije Crne Gore. Umesto za danas najavljenih detalja, stigla najava o sutrašnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.