Javnost će iznenaditi srpski dokazi protiv Hrvatske

Izvor: Politika, 08.Mar.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javnost će iznenaditi srpski dokazi protiv Hrvatske

Zastupnik Srbije Saša Obradović tvrdi da su „hrvatski dokazi tanki“ i da Srbija „neće poricati da su počinjeni teški zločini, ali ćemo poricati da je rat zapravo genocidna kampanja rukovodstva Srbije“

Od našeg specijalnog izveštača

Hag – Dokazi koje je Hrvatska izložila pred Međunarodnim sudom pravde su „tanki” i „slabi”, ocenio je Saša Obradović, glavni pravni zastupnik Srbije u sporu sa Hrvatskom po međusobnim tužbama za genocid, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon što su zastupnici Zagreba juče izložili svoje poslednje argumente pred sudijama ovog suda UN.  

Na tvrdnje Zagreba, koje su se čule u usmenom delu glavne rasprave, Srbija će početi da odgovara u ponedeljak, a zatim će u nastavku obrazlagati kontratužbu čiji se najveći deo odnosi na dokazivanje da je tokom akcije „Oluja” u avgustu 1995. godine, Hrvatska počinila genocid nad tamošnjim Srbima. Obradović najavljuje da će javnost biti prilično iznenađena kada u ponedeljak srpska strana bude progovorila o dokazima o kojima se ove nedelje ništa nije moglo čuti.

„Mi nećemo poricati da su počinjeni teški zločini, ali ćemo poricati ideju njihovog tima, prisutnu još od samog pokretanja tužbe, a to je da je celokupan rat i oružani sukob i sve ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji zapravo posledica genocidne kampanje sprovedene od rukovodstva Srbije. To nije tačno i nikada na takav stav nećemo pristati. Takođe ćemo pokazati da krivična dela koja su zaista izvršena 1991. godine, ma koliko u pojedinim slučajevima bila teška, ne odgovaraju pravnoj kvalifikaciji krivičnog dela genocida”, objasnio je pravni zastupnik Srbije uz opasku da je to „fer pristup”, te da bi na taj način trebalo da se ponaša i Hrvatska kada bude odgovarala na srpski tužbeni zahtev, a ne da tvrdi da su u operaciji „Oluja” Srbe ubijali Srbi, kao što je bilo u prethodnoj, pisanoj fazi postupka. 

Osim dokazivanja genocida, srpskom timu predstoji i pravna bitka u kojoj treba da ubedi sudije da Srbija, to jest nekadašnja SRJ, ne može biti odgovorna za zločine izvršene pre 1992. godine, kada je osnovana. Reč je o veoma teškom postupku i veliko je pitanje da li će i pored svih dokaza koje će Srbija izneti, sud odlučiti da se ne može raspravljati o događajima iz 1991. godine. Jer, time bi, ako ne formalno, ono suštinski, odbacio hrvatsku tužbu zasnovanu pretežno na dešavanjima upravo iz 1991. godine.   

Objašnjavajući šta je najslabija tačka hrvatske teze o odgovornosti Srbije za zločine iz te godine, Obradović kaže da je to pozivanje na međunarodna pravila o odgovornosti država koje još nisu formirane. Prema tom pravilu, država može biti odgovorna i pre nego što je formalno osnovana ako je postojao pobunjenički pokret koji je doveo do stvaranja te nove države, to jest nove vlade. To je „karta na koju igra” hrvatski tim. 

„Mi nekako ne vidimo taj pokret, te pobunjenike na našoj strani u smislu razbijanja Jugoslavije. Jer, ako Hrvatska istovremeno iznosi tezu da su svi Srbi želeli da ostanu u jednoj državi, kao vodilju nekog srpske hegemonije, onda je naš kontraargument da su Srbi već imali takvu državu i ona se zvala Jugoslavija. Ne vidimo da su Srbi bili ti koji su Jugoslaviju razbili. Ono što u hrvatskom slučaju svakako nedostaje, to je dokaz o genocidnoj nameri. Njega naprosto nema”, zaključuje Obradović. 

Primetno je da hrvatski zastupnici, pre svega, šefica tima Vesna Crnić-Grotić u izjavama za medije ne daje previše optimistične procene toka procesa, niti preoštro replicira Saši Obradoviću. 

Izlaganje zastupnika hrvatske tužbe juče je okončano pola sata pre predviđenog vremena.

Jelena Cerovina

objavljeno: 08.03.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Josipović: Nećemo prestati da slavimo "Oluju" iako to Srbija traži

Izvor: Press, 08.Mar.2014

"Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da mi prestanemo da slavimo 'Oluju', mi to sasvim sigurno nećemo učiniti. 'Oluja' je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet", izjavio je Josipović u svom kabinetu, gde je primio građane "na kavu" i odgovarao na novinarska...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.