Javni sektor bez zapošljavanja i u 2016.

Izvor: Šumadija Press, 13.Dec.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni sektor bez zapošljavanja i u 2016.

Usvajanjem 12 zakona, među kojima i Zakona o budžetu za narednu godinu, Skupština Srbije završila je osmu sednicu jesenjeg zasedanja.

Usvojeni budžet predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara, a rashode od 1.119 milijardi. Deficit će, kako je planirano, iznositi 121,8 milijardi dinara, dok će za plate zaposlenih biti izdvojeno 184,28 milijardi dinara.

Naredne godine biće produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, predviđa Zakon o budžetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << sistemu, kojeg su parlamentarci takođe usvojili.

Taj akt omogućava i povećanje penzija i plata u delu javnog sektora u 2016. godini, s obzirom da su u 2015. godini mere fiskalne konsolidacije koje je preduzela Vlada Srbije sa ciljem očuvanja stabilnosti javnih finansija, dale bolji rezultat od očekivanog.

Parlamentarci su se saglasili i da od 1. januara 2016. godine budu povećane akcize na gorivo i alkoholna pića, budući da su usvojili i izmene Zakona o akcizama, koje, pored ostalog, propisuju da će akciza za olovni benzin biti povećana sa 50 na 52,5 dinara po litru, a za bezolovni sa 50 na 54 dinara.

Usvojene su i dopune Zakona o Ustavnom sudu, prema kojima će najviši sud u zemlji kada usvoji ustavnu žalbu i naloži naknadu materijalne, odnosno nematerijalne štete, opredeliti koji je organ obavezan da je isplati i to u roku od četiri meseca, kao i dopune Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta “Beograd na vodi”.

Njima je predviđeno da se po zahtevu investitora može izdati i rešenje o posebnoj građevinskoj dozvoli za izvođenje pripremnih radova.

U sledećoj godini javne medijske ustanove RTS i RTV će delimično biti finansirane iz budžeta Srbije, sa četiri milijarde dinara, predviđeno je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Parlamentarci su usvojili I izmene Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji obezbeđuje ravnomernu i pravednu raspodelu osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji i regresa za gorivo i/ili đubrivo i/ili seme, imajući u vidu smanjena budžetska izdvajanja za podsticaje u poljoprivredi, a kroz definisanje broja korisnika, prihvatljivih površina i nivoa podsticaja po jedinici površine.

Ograničavanjem nivoa premije za mleko stvara se mogućnost da se u narednom periodu, uz poštovanje smanjenja budžetskih izdvajanja za ove potrebe, omogući realizacija premije za mleko prema kategorijama kvaliteta mleka.

Poslanici su ratifikovali i Ugovor o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, prema kome je ta institucija spremna da odobri zajam od 200 miliona evra za sprovođenje projekta restrukturiranja Elektroprivrede Srbije.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.