Javni radio Novog Zelanda se izvinio slušaocima zbog emitovanja ruskog smeća

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 11:01

Javni radio Novog Zelanda se izvinio slušaocima zbog emitovanja "ruskog smeća"

Izvršni direktor novozelandske javne radio stanice RNZ izvinio se danas slušaocima zbog emitovanja "proruskog smeća".

Izvinjenje je usledilo jer je ustanovljeno da je više od deset agencijskih informacija o Ukrajini prepravljano i izmenjeno u redakciji RNZ.

Većinu priča, koje datiraju od pre godinu dana, emitovala je novinska agencija Rojters, ali one su izmenjene u redakciji Radija Novi Zeland i pridodata im je proruska propaganda, prenosi AP.

U međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je suspendovan jedan novinar RNZ do objavljivanja rezultata interne istrage.

Pol Tompson, izvršni direktor javnog medija RNZ koji se finansira od poreskih obveznika, rekao je da je pronašao 16 ​​spornih priča koje je sa ispravkama i napomenama urednika ponovo objavio na svojoj veb stranici.

"To je razočaravajuće i iznuđeno. To je bolno i šokantno. Moramo doći do potpunog saznanja kako se to dogodilo", rekao je Tompson u emisiji RNZ.

Promene unete u originalne tekstove britanske agencije su uključivale dodavanje prokremaljskih narativa kao što su "Rusija anektirala Krim posle referenduma" ili (ukrajinski) "neonacisti zapretili" ruskim granicama.

Referendum, koji je održan nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad Krimom smatra se lažnim i nije međunarodno priznat.

Rusija je godinama takođe pokušavala da poveže Ukrajinu sa nacizmom, a posebno rukovodstvom koje je na čelu vlade u Kijevu od rušenja proruskog režima 2014. godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je Jevrej, ljutito odbacuje te tvrdnje, a bivša novozelandska premijerka Helen Klark napisala je na Tviteru da je očekivala bolje od (novozelandskog) javnog emitera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.