Javni poziv za prodaju PKB, početna cena 154 miliona evra

Izvor: Press, 31.Dec.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni poziv za prodaju PKB, početna cena 154 miliona evra

Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), a pocetna cena je 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine - oko 154 miliona evra.
           Kako je objavljeno na sajtu Agencije za privatizaciju, prodaja ce biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine.
Rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << za podnošenje prijava za ucešce u postupku nadmetanja za imovinu PKB-a je 29. februar 2016. godine.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je Tanjugu da Grad želi da nađe partnera, preduzehce koje se bavi tim poslom, i koje će uložiti novac kako bi PKB mogao efikasnije i bolje da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.
“Moramo da nađemo investitora, kako bismo obezbedili ljuima koji tamo rade sigurno radno mesto. To je projekat koji je za nas veoma važan, PKB ne stoji dobro, bez obzira šta pričaju sindikati, mi ga subvencionišemo i želimo da nađemo partenra”, rekao je Mali Tanjugu podsetivši da je PKB na spisku za privatizaciju koji je definisala Vlada Srbije.
Ukoliko se partner ne pronađe, to će biti veliki problem, jer zaštita preduzeća u restrukturiranju prestaje u maju naredne godine.
“Samo prošle nedelje dobili su pozajmicu od oko 150 miliona dinara. Stalno pokušavamo da pokrijemo taj nedostatak likvidnosti koji imaju i važno je da nađemo partnera”, zaključio je gradonačelnik.
Zainteresovani kupci dužni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.
Kako se navodi, pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a ciji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.
Takode, na prodaju je ponuden deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a.
Prodaje se izmedu ostalog i 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surcin i Zrenjanin, gradevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzecima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naucnoistraživacki rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.
Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.