Javni dijalog o grejanju u Srbiji

Izvor: Blic, 04.Feb.2014, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni dijalog o grejanju u Srbiji

Javni dijalog o individualnom i daljinskom grejanju u Srbiji biće održan 14. februara u Beogradu u organizaciji Centralno-evropskog foruma za razvoj CEDEF

Na skupu će biti predstavljen presek stanja izrade predstudije izvodljivosti u okviru projekta "Promocija obnovljivih energije-razvoj tržišta biomase u Srbiji".

U naredne četiri godine 15 toplana bi trebalo da pređu sa korišćenja mazuta, uglja i gasa na upotrebu biomase kao energenta.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još Mihajlović najavila tender za kupovinu kalorimetara

Opštinama koje su napravile analizu o isplativosti tog projekta biće dostupna sredstva u iznosu od 100 miliona evra, koja su obezbedjena preko nemačke razvojne banke KfW.

Kako se navodi u najavi CEDEF-a, najveća energetska neefikasnost beleži se u korišćenju energije za zagrevanje poslovnog i stambenog prostora.

Uvođenjem napate toplotne energije prema utrošku očekuje se smanjenje potrošnje energije, goriva i emisije štetnih gasova za 15 do 20 odsto.

Primenom mera energetske efikasnosti i korišćenjem obnovljivih izvora energije ostvaruju se značajne uštede na nivou domaćinstava i dugih individualnih objekata.

Da bi se dostigao željeni nivo ušteda potrebno je i energetsko sredjivanje objekata, na prvom mestu izolacija fasada i zamena prozora na objektima.

Dijalog će biti organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku Vojvodine, Toplana Srbije i Uprave za energetiku Beograda.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.