Javni beležnici Srbije na savetovanju na Kopaoniku

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2018, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni beležnici Srbije na savetovanju na Kopaoniku

Javni beležnici su od početka rada, pre nešto više od četiri godine, preduzeli skoro pet i po miliona pravnih poslova, a njihov delokrug se povećava dodelom ili proširenjem nadležnosti, izjavio je danas predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

On je, na savetovanju javnih beležnika na Kopaoniku ocenio da je beležništvo "dobro uspostavljeno", a da je preostalo da se imenuju beležnici za područja još četiri osnovna suda za Dimitrovgrad, Knjaževac, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Majdanpek i Sjenicu.

Na poslednjem konkursu imenovani su beležnici za osnovne sudove u Brusu, Raškoj, Surdulici i Trsteniku, gde ih pre nije bilo.

"Na poslednjem konkursu imenovan je 31 beležnik tako da će Komora imati ukupno 199 članova", rekao je Cvejić.

Cvejić je kazao da u nekim sredinama još nema beležnika jer zbog troškova i malog pravnog prometa u tim mestima ne mogu da opstanu.

Po njegovim rečima, u skladu sa Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, svoje isprave elektronskim putem beležnici dostavljaju katastru na upis.

"Na ovaj način dodatno je povećana pravna sigurnost građana, takođe je smanjena i mogućnost upisa prava na osnovu falsifikovanih isprava", rekao je Cvejić.

On je podsetio da je overa potpisa, prepisa i rukopisa od marta prošle godine postala isključiva nadležnost beležnika, koju su obavili više od četiri miliona tih poslova.

"Beležnici su overavali i potpise birača u postupku podnošenja kandidature za predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore i nije bilo nikakvih značajnijih primedbi na efikasnost i zakonitost ovog procesa", kazao je on.

Cvejić je naveo da je urađeno više od dvesta hiljada predmeta koje su beležnicima od 2016. poverili sudovi – sastavljanje smrtovnica, popis imovine i raspravljanje zaostavštine.

Pomoćnica ministarke pravde Jelena Deretić je saopštila da je to ministarstvo obrazovalo radnu grupu za analizu pravnog okvira koji uređuje sve nadležnosti javnih beležnika, a koja bi od januara iduće godine trebalo da počne sa radom.

"Zadatak je da prouči uporedno pravna rešenja i primere dobre prakse u zemljama Evropske unije kako bi bili uneti u naš pravni sistem. To će, nadamo se, dovesti do daljeg širenja kruga poslova za koje su nadležni beležnici", rekla je Deretić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.