Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Maj.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o političkim strankama do 31. maja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić predstavio je danas u Beogradu Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama čija će javna rasprava trajati do 31. maja.

Ružić je rekao da se prilikom donošenja aktuelnog zakona 2009. godine nastojalo na celoviti način urediti sloboda političkog organizovanja i omogućiti napredak u ostvarivanju tog prava, a da se izmanama tog zakona dostižu medjunarodni standardi u toj oblasti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />On je naveo da postoji potreba da se preciziraju pojedina zakonska rešenja, da se zakon uskladi sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine kojom su prestale da važe odredjene odredbe tog zakona.

"Ustav Srbije nas obavezuje na poštovanje demokratskih principa u procesu kreiranja politika i obezbedjivanje uslova za učešće javnosti u toku pripreme propisa, na otvoren dijalog uz uvažavanje svih učesnika, kao i na odgovornost samih učesnika u tom procesu", rekao je Ružić i dodao da su sprovodjene i javne onlajn konsultacije o predloženim zakonskim izmenama.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Milan Jovanović rekao je da se sledeće godine navršava 30 godina od redemokratizacije Srbije i naveo da bez prava slobodnog političkog udruživanja demokratija "ne može da živi".

"Prvi zakon iz 90-te godine bio je veoma liberalan i podrazumevao je 100 potpisa (za osnivanje) stranke", rekao je Jovanović i dodao da je taj zakon "ostvario svoju misiju".

On je kazao da je 2009. godine novim zakonom broj potrebnih potpisa povećan 100 puta i da je cilj zakonodavca bio da uvede red u registar, kao i da je od preko 600 registrovanih stranaka pre toga 50 do 60 stranaka učestvovalo na izborima samostalno ili u koaliciji.

Jovanović je kazao da su problemi u primeni Zakona o politički strankama proceduralnog karaktera, odnosno potrebno je rešiti neka tehnička pitanja i status stranaka nacionalnih manjina. "Ima indicija u sumnju zloupotrebe tod statusa stranaka nacionalnih manjina", rekao je Jovanović i naveo da Nacrt izmena i dopuna Zakona o političkim strankama predvidja da te stranke u svom nazivu moraju sadržati naziv nacionalne manjine koju zastupaju.

On je dodao da je jedan od problema u primeni postojećeg zakona to što pojedine političke grupe "rentiraju" postojeće neaktivne političke partije, što može podsticati korupciju i uneti zabunu kod gradjana. Predloženim Nacrtom predvidjaju se novine koje se odnose na detaljnije uredjen postupak osnivanja i registracije stranaka, sadržaj osnovnih akata, način udruživanja, postupak prestanka rada, kao i mogućnost brisanja iz registra političkih stranaka ukoliko istekom svake osme godine od dana upisa u Registar ne podnesu prijavu za obnovu upisa.

Nacrtom se predvidja i da su osnivački odbori stranaka obavezni da u jednim dnevnim novinama objave pokretanje incijative o osnivanju i da se osnivačka skupština mora održati u roku od šest meseci od objavljivanja te incijative, kao i da njoj mora prisustvovati najmanje deset odsto osnivača od broja potpisa podrške.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.