Javna preduzeća na teretu građana

Izvor: RTS, 06.Sep.2009, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna preduzeća na teretu građana

Iako većina preduzeća čiji je osnivač država posluje sa gubicima, gotovo 170.000 zaposlenih u lokalnim i republičkim javnim preduzećima ima za 37 odsto veće plate od proseka u Srbiji.

Građani Srbije izdržavaju više od 170.000 zaposlenih u lokalnim i republičkim javnim preduzećima, i to ne bilo kako, već im obezbeđuju mnogo veće plate nego što sami imaju, a za uzvrat dobijaju loše usluge.

Od 590 javnih preduzeća, prema podacima Unije poslodavaca, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 580 posluje s gubicima, ali to im ne smeta da podele plate koje su 37 odsto veće od proseka u Srbiji, piše Blic.

Političkim kadriranjem postavljeni menadžeri uvek su spremni da zatraže povećanje cene usluga svog preduzeća, ali kao da ne čuju kritike građana i javnosti povodom velikog broja zaposlenih, lošeg kvaliteta usluga i visokih plata.

Tako se u pojedinim preduzećima, kako se požalio gradonačelnik Novog Sada, i 80 odsto prihoda koristi za isplatu zarada - umesto za unapređenje kvaliteta usluga ili modernizaciju.

A kad zafali, država priskače u pomoć novcem svih poreskih obveznika iz budžeta ili uzimanjem kredita koje će vraćati svi.

Niko ne želi da saopšti koliki je višak radnika u velikim javnim preduzećima ali primer NIS to najbolje pokazuje.

Rusi su posle preuzimanja NIS brzo utvrdili da od ukupno 12.000 radnika, u administraciji i rukovodstvu ima 5.000 zaposlenih, od kojih je 2.000 višak.

Ako se upotrebi ova analogija, od oko 20 odsto viška u NIS, na sva javna preduzeća dobija se cifra od oko 35.000 zaposlenih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Trivan: Birali smo najbolje kadrove

Izvor: Radio 021, 07.Sep.2009, 10:40

Građani Srbije prema procenama izdržavaju više od 170.000 zaposlenih u lokalnim i republičkim javnim preduzećima. Od 590 javnih preduzeća, prema podacima Unije poslodavaca, čak 580 posluje s gubicima, ali su plate u njima za 37 odsto veće od proseka u Srbiji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.