Javna debata o intenzivnijoj upotrebi bicikala u saobraćaju u Beogradu

Izvor: Blic, 29.Nov.2012, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna debata o intenzivnijoj upotrebi bicikala u saobraćaju u Beogradu

Večeras je u prostorijama Sekretarijata za saobraća održana javna debata o potrebi većeg korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u Beogradu. Debati su, pored predstavnika sekretarijata i UNDP-a, prisustvovali i brojni građani, koji su izneli stavove o problemima sa kojima se biciklisti u Beogradu suočavaju.

Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, najavio je da će uloga Sekretarijata u intenziviranju upotrebe bicikala u saobraćaju u sledećem periodu biti sve značajnija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U skladu sa tim, on je najavio osnivanje posebne komisije koja će se baviti promovisanjem upotrebe bicikala u urbanom saobraćaju u Beogradu, kao i uvođenje novih Zona 30, saobraćajnih deonica pogodnih za vožnju bicikla.

- Takođe, naš plan je da uvedemo još jednu zonu usporenog saobraćaja na Zemunskom keju. Moramo biti svesni da u Beogradu postoji oko 600 hiljada automobila, što predstavlja svojevrsni saobraćajni, ali i ekološki i zdravstveni problem. Promovisanje biciklizma je za nas značajno jer ova aktivnost predstavlja deo svojevrsne zdrave kulture življenja - dodao je Bovan.

Vilijam Infante, predstavniik UNDP-a u Srbiji, čestitao je gradskom sekretaru na inicijativi, i izrazio nadanje da će komisija početi sa radom što pre. On je podsetio da program Ujedninjenih nacija za poboljšanje održivog saobraćaja u Beogradu traje već godinu dana.

On dodaje da, iako su određeni pomaci u poboljšanju uslova za bicikliste napravljeni na Novom Beogradu, ukupna situacija na području glavnom grada i dalje nije sjajna.

Novica Milićević, još jedan predstavnik Sekretarijata za saobraćaj, naveo je da su Ulice Koče Kapetana i Mišarska već postale ulice sporog saobraćaja, a da se, pored Zemunskog keja, slični projekti očekuju na Dorćolu, u Ulici Kneza Miloša.

- U planu nam je i projekat povezivanja novog i starog dela Beograda biciklističkim stazama. Ministarstvu za saobraćaj smo predložili da sastavi zakon kojim bise biciklistima dozvolilo kretanje u oba smera u jednosmernim ulicama - rekao je Milićević.

Nakon uvodnih izlaganja, razvila se živa debata o raznim problemima sa kojima se biciklisti u Beogradu suočavaju. Neki od pomenutih problema odnosili su se na izradu većeg broja biciklističkih staza, kao i na problem saobraćaja na Pančevačkom mostu.

Predstavnici Sekretarijata za saobraćaj su svim učesnicima debate predložili da svoje preldloge šalju na za ovu priliku posebno izrađenu i-mejl adresu

biciklirajbeogradom@beograd.gov.rs.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Debata na temu intezivnije upotrebe bicikla u Beogradu

Izvor: DANuBeogradu.rs, 29.Nov.2012

Javna debata “Pospešivanje upotrebe bicikla u urbanom saobraćaju u Beogradu” održana je u organizaciji gradskog Sekretarijata za saobraćaj i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP). Sekretarijat za saobraćaj intezivno se u poslednje vreme bavi ovom temom, kako bi se povećao procenat...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.