Jasna odluka MSP-a

Izvor: RTS, 10.Jan.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasna odluka MSP-a

Jedan od pravnih zastupnika Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Saša Obradović očekuje da odgovor Suda o Deklaraciji o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova bude jasan i eksplicitan.

U 2010. godini Srbiju čeka odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o Deklaraciji o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije.

Kada je u decembru napustio zdanje Međunarodnog suda pravde u Hagu posle desetodnevne rasprave o Kosovu, koordinator pravnog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Saša Obradović bio je uveren da su argumenti koje je izneo dovoljni da sud donese odluku u prilog srpskom stavu.

Do odluke suda u Hagu proći će još dosta meseci, ali - kada jednom bude objavljena - veruje - neće biti nejasna.

"Sud će dati odgovor koji će pravno biti dobro obrazložen, ako je odluka Suda dobro obrazložena onda ne možemo reći za nju da nije eksplicitna. Ne verujem da neće biti razumljivo mišljenje suda, niti je predsednik MSP to ikada rekao. Verujem da smo mi u pravu, a odluka je na Sudu", rekao je Saša Obradović, zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

U Prištini misle suprotno, jer tamo smatraju da je reč o sukobu dva načela - teritorijalnog integriteta država i prava na samoopredeljenje.

"Na mudar način naši oponenti su pokušali da prebace pitanje na politički i faktički teren i da uz jednu dobru retoriku priđu sudijama iz zemalja koje su priznale Kosovo i tako obezbede odluku u njihovu korist", rekao je Obradović.

Ključni argument Prištine i njenih saveznika u Sudu bio je pozivanje na nasilje nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Nezavisnost proglašena devet godina kasnije, u trenutku kada u Srbiji nisu na vlasti predstavnici režima koji su u Hagu već osuđeni za zločine na Kosovu, ne može biti zasnovana na argumentima o nasilju, kažu u Pravnom timu Srbije.

Međunarodni sud pravde do sada je 26 puta davao savetodavno mišljenje, ali nikada o teritorijalnom integritetu jedne države članice UN.

Procenjuje se da bi u vezi sa Deklaracijom o nezavisnosti Kosova odluka Suda mogla da bude saopštena sredinom godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.