Janša predložen za mandatara, obezbedio 50 od 90 glasova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2012, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša predložen za mandatara, obezbedio 50 od 90 glasova

LJUBLJANA -

Lider Slovenačke demokratske partije Janez Janša kandidovan je danas za mandatara za formiranje koalicione vlade pošto su ga podržale još četiri partije desnice i centra koje imaju većinu glasova u parlamentu.

Koalicioni sporazum, koji je danas potpisan, u prvi plan ističe izlazak zemlje iz ekonomske krize i delovanje pravne države.

Ugovor su potpisali, pored Janše, predsednik Građanske liste Gregor Virant, predsednik Slovenske narodne stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (SLS) Radovan Žerjav, predsednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec i predsednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak. Pet stranaka imaju 50 od ukupno 90 poslanika u parlamentu.

Kako se najavljuje, o mandataru za sastav nove vlade parlament će odlučivati u subotu na vanrednom zasedanju, a Janši je za izbor potrebno 46 glasova. Janša je bio premijer od 2004. do 2009. godine.

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora 4. decembra prošle godine bio je lider "Pozitivne Slovenije" Zoran Janković koji je dobio 28 poslaničkih mesta, ali kao mandatar nije uspeo da obezbedi dovoljno glasova u parlamentu.

Janša će sada biti jedini kandidat za mandatara, pošto predsednik države Danilo Tirk neće predlagati svog kandidata.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, Tirk je rekao da je odlučio da u drugom krugu neće izaći sa svojim predlogom kandidata za mandatara, tako da će parlament u subotu odlučivati samo o Janši kao potencijalnom predsedniku nove vlade.

Za potez pet stranaka da predlože svog kandidata za mandatara za sastav nove vlade predsednik Slovenije rekao da je legalan i da je u skladu sa ustavom, ali da lično Janšu ne smatra legitimnim kandidatom budući da je zbog korupcije jedan od optuženih u "aferi Patria" kada su od finske firme kupovana vojna vozila.

"Moja je ocena da Janez Janša nema potrebne legitimnosti koja se traži za mandatara. Nijedan kandidat za mandatara koga tereti otužnica u krivičnom postupku ne može imati punu legitimnost", rekao je Tirk na konferenciji za novinare, prenele su agencije.

Predsednik Tirk je rekao da je Slovenija parlamentarna demokratija i da u takvom sistemu odgovornost za izbor mandatara za premijera imaju parlamentarne stranke i poslanici.

Ukoliko parlament prihvati predlog da Janša bude mandatar on će imati na raspolaganju mesec dana da sastavi novi kabinet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.