Janković predstavio mere za prvih godinu po smeni vlasti

Izvor: B92, 03.Maj.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković predstavio mere za "prvih godinu po smeni vlasti"

Predsednik PSG Saša Janković izjavio je da nema opravdanja za ponašanje aktuelne vlast u Srbiji prema novinarima i slobodi medija.

On je na konferenciji za novinare predstavio mere koje taj pokret predlaže za u prvih godinu po smeni aktuelne vlasti, a među njima je i "oslobađanje medija u Srbiji".

Janković je istakao da je potrebno smeniti članove Saveta Regultornog tela za elektronske medije i izabrati ljude koji imaju integritet i znanje, a treba smeniti i direktore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i članove UO RTS zbog politizacije i nestručnosti.

Član Predsedništva PSG Rade Veljanovski podsetio je da je Srbija prošle godine "uspela da padne" za 10 mesta na svetskoj rang listi slobode medija na 66. mesto, a ove godine za još 10 mesta na 76. mesto.

On je ukazao i na to da Srbija još nema medijsku strategiju.

Veljanovski je rekao da "u prvih godinu dana posle smene aktuelnog režima", na prvom mestu treba "staviti u funkciju" Regulatorno telo za elektronske medije, za koje je rekao da ne radi po zakonu, kao i da treba utvrditi odgovornost za nesprovedene projekte po medijskim konkursima države i lokalnih vlati.

Govoreći o širim predlozima za Srbiju, Saša Janković je naveo "saniranje pljačke države" kroz preispitivanje porekla imovine, osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za krivična dela korupcije, preispitivanje ugovora za "Beograd na vodi", koncesiju Beogradskog aerodroma i druge, depolitizacija tajnih službi i policije.

Janković je rekao da su neophodni i demokratizacija društva i države, donošenje zakona o lustraciji i početak njegove primene, fer i slobodni izbori, uređivanje biračkog spiska, provera i ažuriranje.

"Potrebno je i poštovanje ljudskih prava kroz vraćanje otetih penzija i zaštitu prava radnika", rekao je Janković.

Pozvao i građane da šalju predloge njegovom pokretu i drugim političkim organizacijama o tome šta treba uraditi na nivou države i lokalne samouprave.

Lider PSG je ocenio je da je u toku "šešeljizacija Srbije", što je nazvao poslednjim stadijumom "tabloidizacije države i društva".

"Aktuelno je u Srbiji mnogo toga, a ponajčeće se čuje reč Šešelj. To nije slučajnost i nije Šešelj glavni akter svog stavljanja na glavnu scenu, već je to ova vlast. Šešelj je samo politički klovn ove vlasti", rekao je Janković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.