Janković pokrenuo postupak o zakonitosti odluka VSS

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković pokrenuo postupak o zakonitosti odluka VSS

Republički zastupnik građana Saša Janković izjavio je danas Tanjugu da je početkom maja pokrenuo postupak kontrole zakonitosti odluka Visokog saveta sudstva (VSS) prilikom reizbora sudija kojim se neće prejudicirati postupak koji je u toku pred Ustavnim sudom Srbije.

"Ustavni sud je taj koji treba da kaže da li je svaki kandidat trebalo da bude izabran i da li su prava kandidata prilikom izbora na sudijske funkcije povređena", rekao je Janković.

On je objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da u postupku koji je pokrenuo kao ombudsman ne ulazi u pitanje izbora na sudijsku funkciju već da li su se prilikom izbora nadležni pridržavali načela dobre uprave.

"Upitao sam zašto kandidati koji nisu izabrani, u rešenjima koja su dobili, nemaju pouku o pravnom leku, zatim da li im je data mogućnost da se izjasne o okolnostima koje opovrgavaju pretpostavku da ispunjavaju uslov za izbor i zašto nisu navedene činjenice koje su služile za obaranje te pretpostavke, kao i da li je vođeno računa o ravnomernoj zastupljenosti nacionalnih manjina prilikom izbora", objasnio je Janković.

Janković kaže da ovim postupkom, i ako se utvrdi da su postojali propusti, on neće prejudicirati odluku Ustavnog suda koji radi svoj deo posla.

Zaštitnik građana je istakao da je ogromno interesovanje za akt kojim je pokrenut ovaj postupak i da će zato on biti dostupan na sajtu ombudsmana u ponedeljak.

Zastitniku građana je pristiglo 134 pritužbi onih koji nisu izabrani na sudijsku funkciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.