Janković nema većinu?

Izvor: RTS, 09.Jan.2012, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković nema većinu?

Stranka Građanska lista Gregora Viranta neće podržati kandidaturu lidera stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića za premijera i neće se pridružiti koaliciji koju je on predložio.

Kandidaturu lidera stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića za premijera neće podržati stranka Građanska lista Gregora Viranta (DLGV), odlučila je ta stranka i dodala da se neće pridružiti koaliciji koju je Janković predložio.

Odluka, koju je savet ove stranke doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednoglasno, ostavlja Jankovića sa malo šansi da na glasanju u parlamentu u sredu obezbedi neophodnih 46 glasa da postane premijer i formira većinsku vladu.

Janković u ovom trenutku ima podršku 28 poslanika Pozitivne Slovenije, i potencijalne glasove 10 poslanika iz Socijaldemokratske partije (SD) i šest poslanika Partije penzionera (DeSUS), navela je STA.

Dvojica poslanika mađarske i italijanske manjine već su se izjasnili da nisu spremni da njihovi glasovi odlučuju u slučaju tesnog rezultata, dok su sve ostale stranke eksplicitno odbacile mogućnost koalicije sa Jankovićevom strankom.

Odluka DLGV usledila je nakon koalicionih razgovora koje je ova partija, koja raspolaže sa osam poslaničkih mandata, vodila sa strankama Jankovića i Janeza Janše, lidera Slovenčke demokratske stranke (SDS).

Janković je pre dva dana izjavio da je sa tri partije, DLGV, SD i DeSUS, "u načelu" postigao dogovor o koalicionoj vladi, koji će njegovoj stranci obezbediti neophodnu većinu u parlamentu.

Slovenački predsednik Danilo Tirk poverio je prošle sedmice mandat za sastav vlade Jankoviću, dugogodišnjem uspešnom privredniku i podjednako uspešnom gradonačelniku Ljubljane, čija je stranka na decembarskim izborima u Sloveniji dobila relativnu većinu od 28,5 odsto glasova, odnosno 28 poslaničkih mandata u parlamentu od ukupno 90.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.